Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008

Η μνήμη δεν έχει χρώματα

Στην Ελλάδα ο αντι-αμερικανισμός φαίνεται πως είναι αλληλένδετο στοιχείο της εθνικής παράδοσης. Κάτι σαν την Ορθοδοξία ένα πράγμα. Η ιστορία και η «κουλτούρα» του αντι-αμερικανισμού στη χώρα μας είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που δεν θέλω να ανοίξω επί της παρούσης.

Αφορμή για την αναφορά στον αντι-αμερικανισμό, στάθηκαν τα διάφορα σχόλια και αστειάκια που άκουσα και διάβασα σήμερα σε διάφορα σημεία. Σήμερα λοιπόν, αρκετοί ιδεολόγοι Ελληναράδες «γιορτάζουν» τα 2.751 θύματα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Τώρα που το σκέφτόμαι, και το κεφάλαιο «ιδεολόγοι Ελληναράδες» είναι από μόνο του τεράστιο, οπότε προς το παρόν θα προτιμήσω να μείνω στη σημερινή μέρα.

Ακούστηκαν, λοιπόν, και γράφτηκαν διάφορα χαιρέκακα και εκδικητικά σχόλια για το πάθημα που «άξιζε» ο αμερικάνικος λαός. Και αν δεν ειπώθηκαν ή γράφτηκαν δημοσίως, σίγουρα υπονοήθηκαν.

Θα ήθελα λοιπόν να ενημερώσω τους εν λόγω ιδεολόγους, ότι ο αμερικάνικος λαός είναι ένα σύνολο ανθρώπων που τρώει, κλάνει, ρεύεται, ονειρεύεται, κοιμάται, κάνει σεξ, βολτάρει, χαλαρώνει, δημιουργεί οικογένειες, δουλεύει, παράγει επιστήμη και τέχνη, και γενικώς αναπαράγει το ανθρώπινο γονιδίωμα, όπως και οι υπόλοιποι λαοί.

Ο αμερικάνικος λαός ψηφίζει και εκλέγει φιλόδοξους, ψεύτες, διεφθαρμένους, μεγαλομανείς, γουρούνια και ασυναίσθητους πολιτικούς όπως και οι υπόλοιποι λαοί.

Ο αμερικάνικος λαός πιστεύει κατά κανόνα ό,τι ψέμα του πασάρουν τα δημόσια και ιδιωτικά media του τόπου του, όπως και οι υπόλοιποι λαοί.

Ο αμερικάνικος λαός εκπαιδεύεται κατά κανόνα από βιβλία που λογοκρίνει και διαστρεβλώνει το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας του, όπως και οι υπόλοιποι λαοί.

Ο αμερικάνικος λαός στην συντριπτική πλειοψηφία του δεν βγαίνει έξω από τα σύνορα της χώρας του οπότε έχει πλήρη άγνοια για την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και των πολιτισμό άλλων κρατών, όπως και οι υπόλοιποι λαοί.

Ο αμερικάνικος λαός νοιώθει υπερηφάνεια, τιμή και δόξα όταν εθνικιστές κουφιοκέφαλοι του πασάρουν τα γνωστά παραμύθια περί έθνους, πατρίδας και εθνικής μοναδικότητας, όπως και οι υπόλοιποι λαοί.

Ο αμερικάνικος λαός πιστεύει επίσης τα παρόμοια παραμύθια που του πιπιλίζουν κληρικοί διαφόρων θρησκειών και είναι κατά κανόνα θρήσκος, όπως και οι υπόλοιποι λαοί.

Η βασική διαφορά του αμερικάνικου λαού από τους υπόλοιπους, είναι ότι η χώρα του είναι η στρατιωτική και οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη τα τελευταία 50 χρόνια. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί που προανέφερα, με αποτέλεσμα η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική να είναι κατά κανόνα, διεθνώς ρυθμιστική, επεκτατική και επιθετική ανάλογα με την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση.

Πριν 7 χρόνια, 2.751 άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω πολιτικών παιχνιδιών. Αυτό κρατάμε μόνο. Το ποιος, πως, και γιατί δεν μας αφορά σήμερα. Μας αφορούσε μέχρι χθες και θα συνεχίσει να μας αφορά από αύριο. Οι άνθρωποι αυτοί άφησαν πίσω γονείς, αδέρφια, παιδιά, συντρόφους και φίλους. Σήμερα τιμούμε 2.751 νεκρούς ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, εθνικότητας και φυλής.

Υποτίθεται ότι το τελευταίο τετράπτυχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το διαλαλούν διάφοροι «ιδεολόγοι» που σήμερα για κάποιο λόγο δηλώνουν εξαίρεση. Να τους χαιρόμαστε.


6 σχόλια:

 1. Θα συμφωνήσω απολύτως με την προτελευταία παράγραφο και βρίσκω την ανάλυσή σας ιδιαίτερα επιτυχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχεις δίκιο για άλλη μια φορά αγαπητέ. Παλιά πίστευα ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι ανεπαρκές, τώρα πια όμως έχω κατανοήσει τη βαθειά αποτελεσματικότητά του. Παράγει ομοιόμορφα προϊόντα (έλληνες πολίτες για όποιον δεν κατάλαβε), εθνικιστές, αντιαμερικανούς (αν και αυτό είναι το λιγότερο), εχθρούς της γνώσης και άλλα πολλά.

  Πολύ ωραίο το blog σου. Έχω μόνο μια παρατήρηση, μπορείς να βάλεις κάπου δεξιά να φαίνονται τα πρόσφατα σχόλια; Αν θελήσει κάποιος να σχολιάσει παλιότερα post κανείς δε θα το δει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ ava

  Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όχι πληθυντικούς εδώ!

  @ mandarin

  Ευχαριστώ! Έχεις δίκιο για τα σχόλια. Όταν καταλάβω πως λειτουργεί αυτό το πράγμα θα το κάνω. Καμία πρόταση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @mandarin

  ΑΝ-αποτελεσματικοτητα πες καλυτερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στο περιγραφικό μέρος έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά όσο να ναι έχουμε και μεις μια επιλεκτική ευαισθησία. Τόσοι (και παραπάνω) πεθαίνουν της πείνας κάθε μέρα πχ στην Αφρική, ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής των Αμερικάνων και ημών.

  Απλά δεν το είδαμε live στην τηλεόραση, οπότε και μας αγγίζει (ή πρέπει να μας αγγίζει) λιγότερο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ zaphod

  Μα δεν έγραψα πουθενά για επιλεκτική ευαισθησία. Αναφέρθηκα ξεκάθαρα σε χαιρέκακες αντιλήψεις. Τα ίδια ακριβώς θα έγραφα εάν κάποιος για παράδειγμα έκανε χαιρέκακο σχόλιο για τη συνεχιζόμενη σφαγή στο Νταρφούρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...