Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008

Ολυμπιακή καταστολή

Σήμερα το μεσημέρι, συνδικαλιστές εργαζόμενοι των Ολυμπιακών Αερογραμμών εισέβαλαν στα γραφεία της εταιρίας επί της οδού Συγγρού. Αφού διέκοψαν τη σύσκεψη του Δ.Σ., έσπασαν ποτήρια, πιάτα και ότι έβρισκαν, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια προπηλακισμών και ύβρεων, επειδή είχαν την απαίτηση για κάτι. Δεν θα σταθώ σε αυτό το κάτι γιατί πραγματικά είναι ανάξιο λόγου.

Θα σταθώ στην καθεαυτώ παραβατική και φασιστική πράξη της ΟΣΠΑ, διότι τέτοια συμβάντα δίνουν το στίγμα του πραγματικού επιπέδου της Δημοκρατίας που υπάρχει σε μία χώρα. Συμβάντα σαν αυτά δεν είναι σπάνια τον τελευταίο καιρό. Για να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας, το Δ.Σ. της ΔΕΗ είχε δεχτεί παρόμοιες επιθέσεις από τα πρωτοπαλίκαρα της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, ενώ πλέον θεωρείται γεγονός ρουτίνας μέλη πανεπιστημιακών ή έξω-πανεπιστημιακών οργανώσεων να διακόπτουν Γενικές Συνελεύσεις και άλλα πανεπιστημιακά δημοκρατικά όργανα με παρόμοιους τρόπους.

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Είμαστε μήπως τόσο πολύ μάγκες σαν λαός που δηλώνουμε δημοκράτες μόνο όποτε μας βολεύει; Μήπως επειδή η γενικότερη ανατροφή του Ελληναρά τον έχει μάθει να αποκτά αυτό που θέλει με κάθε μέσο και χωρίς όρια και φραγμούς; Ή μήπως πολύ απλά η παιδεία που λαμβάνουμε ως έθνος προάγει τους εαυτούληδές μας έναντι οποιουδήποτε παρουσιαστεί ως εμπόδιο στις ατομικιστικές φιλοδοξίες μας;

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα μίας κοινωνίας που διακατέχεται από πολιτική συνείδηση, είναι ότι οργανώνει δομημένα όργανα παιδείας και οργάνωσης, που στη συνέχεια ούτε προάγουν ούτε ανέχονται τέτοιες ατομικιστικές συμπεριφορές. Επειδή λοιπόν η ελληνική κοινωνία διακατέχεται κυρίως από τις ατομικιστικές νοοτροπίες, λογικό είναι να θεωρεί λογικές και τέτοιες πράξεις. Ακόμα και αν είναι φασιστικές, ή βίαιες.

Τα μέλη της ΟΣΠΑ (που παρεμπιπτόντως θα συνταξιοδοτηθούν με περίπου 1800 – 2200 ευρώ έκαστος, και πλέον θα ξεζουμίζουν το Δημόσιο Χρήμα όντας κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, όπως μέχρι τώρα, καθούμενοι στον καναπέ τους) σήμερα προσέβαλλαν όχι μόνο το πολίτευμα της χώρας αλλά και τις Δημοκρατικές Αρχές του Συνδικαλιστικού Κινήματος, για το οποίο κάποιοι στο παρελθόν έχυσαν αίμα. Διότι το πραγματικό Συνδικαλιστικό Κίνημα πολεμούσε και συνεχίζει να πολεμάει για πραγματική δημοκρατία, σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και ισονομία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας. Αντιθέτως, το Ελληναρίστικο (προσοχή: όχι γενικά το ελληνικό) Συνδικαλιστικό Κίνημα πολεμάει για την επιβολή των δικών του απαιτήσεων εις βάρος τόσο της εργοδοσίας, όσο και ολόκληρης της υπόλοιπης κοινωνίας.

Ο Συνδικαλισμός γεννήθηκε ώστε οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν ισότιμα σε εταιρικές διαδικασίες, να μπορούν να εκφέρουν απόψεις ελεύθερα και δημοσίως αλλά και να συναθροίζονται ελεύθερα χωρίς το φόβο πιθανής καταστολής ή επιβολής κυρώσεων. Φαίνεται πως οι σημερινοί φασιστο-συνδικαλιστές, φασιστο-αγωνιστές, φασιστο-επαναστάτες και το κακό συναπάντημα θεωρούν πως οι ίδιοι οφείλουν πλέον να καταστέλλουν, να επιβάλλουν, να σπάνε, να απειλούν, να προπηλακίζουν και να χειροδικούν.

6 σχόλια:

 1. γιατι πχ να μην απαγορευτεί η απεργία γιά τους δημόσιους υπαλλήλους ?

  Εξ ορισμού ο Δ. Υ υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και είναι μονοπώλιο αρα προς τι η απεργία ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ..Οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόσκληση για διάλογο που τους απηύθυνε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αυτή τη φορά κάτω από την ομπρέλα και την κάλυψη της ΓΣΕΕ. ..Αντίθετα, οι πιλότοι αποφάσισαν να προσέλθουν σε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών η οποία θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και από το περιεχόμενό της θα αποφασιστεί αν θα προσέλθουν ή όχι στο διάλογο για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.. (από: 'Kαθημερινή', 30-09-08 / "πηγή 1")

  Αυτό το.. 'απορρίπτουν την πρόσκληση σε διάλογο' γιατί δε μπορώ με τίποτα και ποτέ να το καταλάβω; (τόσα χρόνια το ακούω πια!) Πώς γίνεται να βρεις λύση σε ένα πρόβλημα για το οποίο απαιτείς, χωρίς (έστω) θέληση για διάλογο ώστε, με τον τρόπο αυτό, να κερδίσεις ότι μπορείς και να απαιτήσεις ότι είναι εφικτό; Πώς γίνεται να προβαίνεις σε απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας απλά (σπάζοντας και ότι βρεις μπροστά σου τις περισσότερες φορές!); Ή μήπως οι κύριοι/κυρίες της Ολυμπιακής περιμένουν 'ο λαός' να τους υποστηρίξει στα 'δίκαια' αιτήματά τους όταν παίρνουν παχυλούς μισθούς, θα πάρουν σύνταξη 4-5-10-πλάσια αυτής του ΟΓΑ, επιβαρύνουν το κράτος (= εμένα και εσένα!) με 1.000.000 ευρώ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ (τα μηδενικά όλα για να τα βλέπουμε!) και στις υπηρεσίες τους (οι μισοί και άνω αυτών) μου είναι με τα μούτρα κατεβασμένα ή κοντεύει να σε βρίσει ο/η αεροσυνοδός; Ο νοών νοήτω και οι απαντήσεις στη παραπάνω δημοσίευση..

  ΥΓ1. Αν θέλει να πάει μπροστά μια εταιρία σα την Ολυμπιακή, ας πάρει παράδειγμα (έστω και στο ελάχιστο) από μια άλλη αεροπορική εταιρία στην Ελλάδα, την Aegean (από: 'Kαθημερινή', 29-09-08 / "πηγή 2") ) ..η οποία αναπτύσσεται, πάει μπροστά και παίρνει άριστα στις υπηρεσίες της! (..α ναι ξέχασα, ..η Ολυμπιακή είναι η ασφαλέστερη εταιρία - αυτή ξέρουμε, αυτήν εμπιστευόμαστε ε;!)..
  ΥΓ2. Και για να ξηγιόμαστε.. δεν υποστηρίζω όποια κυβέρνηση ή αντιπολίτευση με τα παραπάνω. Συγχαίρω τους όποιους αρμόδιους που αποφασίζουν γενικά να βάλουν ένα τέλος σε ρουσφετομάγαζα όπως η Ολυμπιακή... 8000 κόσμος 'δουλεύει' (σ)την Ολυμπιακή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ ser

  Διότι μιλάς λογικά σχετικά με τους θεσμούς ενός παράλογου Κράτους.

  @ ~g

  [irony]Η άρνηση σε διάλογο δηλώνει αυτό το... πώς να το πω... το σθένος ρε παιδί μου... το... το πάθος για δικαιοσύνη. Αυτό το πράγμα του κακόμοιρου αδικημένου υπαλλήλου τον οποίον εμπαίζουν τα κακά αφεντικά![/irony]

  Είναι επικοινωνιακό. Πώς οι Δυτικοί Ηγέτες αρνούνται να συζητήσουν με τρομοκράτες; Έτσι και οι "αδικημένοι" εργαζόμενοι αρνούνται να συζητήσουν με τα Δ.Σ. και το Κράτος.

  Και επειδή προφανώς δεν έχουν και τίποτα σοβαρούς επικοινωνιολόγους, τα σχετικά Προεδρία των συνδικαλιστικών οργάνων αποφασίζουν βάσει της τακτικής που εφάρμοζαν όταν ήταν 10 χρονών, γνωστής και ως: "Κι εγώ για να μάθεις, δεν σου ξαναμιλάω! Μμ!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κρατάω μια πισινή για την Ειτζίαν, γιατί κάπου είχα διαβάσει (εφημερίδα ήταν) ότι εξελίχτηκε λόγω χοντρής κομπίνας και διαπλοκής με κυβερνήσεις.
  Παιχνίδι κάτω από το τραπέζι, χοντρό.
  Επίσης, να μνημονεύσω και τα οστά του Ωνάση που πρέπει να κροταλίζουν αυτές τις ημέρες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ macloud

  Εγώ πάλι είμαι επιφυλακτικός σε κάτι τέτοια διότι παρακολουθώ την Aegean από τη γέννησή της και το μόνο που βλέπω να κάνει είναι σωστά επιχειρηματικά βήματα. Πάντα ήταν μπροστά από την Ολυμπιακή, όχι επειδή ήταν σούπερ αλλά γιατί απλά έκανε τα αυτονόητα που έκαναν όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες.

  Για παράδειγμα, η χρήση code-share, η συνεχιζόμενη συνεργασία με ξένες εταιρίες, η δυνατότητα έκδοσης e-ticket (μέσω σωστού site), ο συνεχής εκσυγχρονισμός του στόλου, και η εξυπηρέτηση των πληρωμάτων εδάφους και αέρος είναι ορισμένα από τα οποία η Ολυμπιακή ουδέποτε έδωσε σημασία.

  Μάλιστα (μιλώντας για διαπλοκές), πιο πιθανό βρίσκω η Ολυμπιακή να σαμποτάριζε επιχειρηματικές δράσεις της Aegean στο εσωτερικό (λόγω της δημόσιας σχέσης της με ΥΠΑ και Δημόσιο), παρά το αντίθετο.

  Τα βρώμικα παιχνίδια με κυβερνήσεις τα έπαιζε κατά κόρον η Ολυμπιακή ενώ η Aegean είχε να ανταγωνιστεί και πολιτικά συμφέροντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τώρα που το λές, δεν έχεις άδικο.
  Απλά η Ολυμπιακή used to be δημόσιο.Ίσως για αυτό να μην το σκέφτηκα :-).
  Τλεκοςπάντων, πάω πάσο.
  Όντως η Ειτζίαν έκανε σωστά πράματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...