Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008

Οι επαναστάτες της ντουντούκας

Κάτι πήρε το μάτι μου για συγκεκριμένη κατηγορία Ελληναράδων φοιτητών που ετοιμάζεται πάλι για «θερμό» φθινόπωρο με κινητοποιήσεις, καταλήψεις, και τα γνωστά. Ο λόγος είναι ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Αστρολογίας αναγκάζεται να συμμορφωθεί με το Κοινοτικό Δίκαιο και να επιτρέψει τη λειτουργία κέντρων ελευθέρων σπουδών στη χώρα μας.

Το πρόβλημά σου βρε τραγικέ «επαναστάτη» του φραπέ δεν είναι τα κολέγια! Δεν είναι καν το παραμύθι που σου πουλάνε για ιδιωτικά συμφέροντα, πτυχία επί πληρωμεί και υποβάθμιση της δωρεάν παιδείας.

Το πρόβλημά σου είναι ότι ανέχεσαι πολύ χειρότερα πράγματα και αντί να σηκώσεις κεφάλι για αυτά που είναι πιο ουσιώδη και απτά, φωνάζεις σαν κάφρος τα ιδεολογικά ποιηματάκια που σου πασάρει ο κομματικός σου μυαλοπιπίλας.

Ανέχεσαι το αρμόδιο Υπουργείο σου να ονομάζεται «Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων». Για διάβασέ το πάλι φωναχτά να δεις πώς σου ακούγεται: ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. Εάν δεν βλέπεις κάτι μεμπτό σε αυτή την απίστευτη αντίφαση που είναι και τίτλος Υπουργείου, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχεις καμία θέση στο Πανεπιστήμιο.

Ανέχεσαι το κάθε είδους κομματόσκυλο να σου βρωμίζει το Πανεπιστήμιο με αφίσες, συντηρητικές ιδέες, και ένα σωρό μπουρδολογίες. Μα το ίδιο κομματόσκυλο και οι ίδιες κομματικές νοοτροπίες έχουν το βασικό μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της σημερινής ελληνικής κοινωνίας!

Ανέχεσαι παρόμοια κομματόσκυλα ή συμφοιτητές σου να εφαρμόζουν φασιστικές πράξεις μέσα στον ίδιο το χώρο που εσύ υποτίθεται ότι υπερασπίζεσαι. Τους αφήνεις να ξυλοκοπούν, να παρεμποδίζουν δημοκρατικές διαδικασίες, να κάνουν τα κουμάντα τους και γενικά να τρομοκρατούν μέσα στο χώρο που υποτίθεται ότι ανθεί η ελευθερία λόγου, το πνεύμα και οι επιστήμες.

Ανέχεσαι νταβάδες καθηγητές που εκβιάζουν, αποφασίζουν και διατάζουν βάσει βυσμάτων, των προσωπικών τους προτιμήσεων και του γλειψίματος που τρώνε από συμφοιτητές σου.

Ανέχεσαι κομματικές παρατάξεις που δρουν ανενόχλητα μέσα στα Πανεπιστήμια και προσφέρουν έτοιμες απαντήσεις σε θέματα, εργασίες, πτυχιακές ώστε να προάγονται τα «δικά τους παιδιά» κι εσύ να κάθεσαι σαν το κορόιδο να διαβάζεις μπας και μάθεις κάτι.

Ανέχεσαι το γεγονός ότι, στην πλειοψηφία τους πλέον, τα ελληνικά Πανεπιστήμια προσφέρουν ένα μέτριο προς το κακό επίπεδο παιδείας προάγοντας τη στείρα γνώση εις βάρος της κριτικής σκέψης, της επιστημονικής γνώσης και της διαρκούς έρευνας.

Κοινώς ανέχεσαι όλα τα αρνητικά της γενικότερης ελληνικής νοοτροπίας μέσα στον ίδιο χώρο που λες ότι υπερασπίζεσαι. Άρα σε λίγα χρονάκια που θα αποφοιτήσεις, κατά πάσα πιθανότητα θα διαιωνίσεις και τη συγκεκριμένη νοοτροπία στις επερχόμενες γενιές.

Κοινώς, δεν είσαι επαναστάτης, ούτε παλεύεις για καλύτερο επίπεδο παιδείας. Δεν έχεις φρέσκιες ή καλύτερες ιδέες και επομένως δεν παλεύεις για ένα καλύτερο μέλλον γενικότερα. Αντιδράς απλά για την αντίδραση και μάλιστα αντιδράς σε όσα σε κατευθύνουν άλλοι να αντιδράσεις χωρίς να σκέφτεσαι και λίγο παραπάνω. Έχεις όλα τα προσόντα για να γίνεις ένας άψογος Ελληναράς.

Αν όντως πίστευες ότι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο παράγει ικανούς απόφοιτους, δεν θα φοβόσουν κανέναν απόφοιτο ιδιωτικού κολεγίου. Αν ήσουν πραγματικά ικανοποιημένος από το επίπεδο και το περιβάλλον σπουδών που παρέχονται από τα ΑΕΙ – ΤΕΙ δεν θα έδινες δεκάρα για όσα ιδιωτικά κολέγια και αν ανοίξουν. Όμως προφανώς δεν ισχύει τίποτα από αυτά, οπότε αντί να χτυπάς τη ρίζα του προβλήματος, χτυπάς τυχαία στον αέρα.

Αυτό είναι άλλωστε και το σκεπτικό της μαζικής πόλωσης από «ιδεολογικούς καθοδηγητές». Να έχουν την προσοχή σου αλλού και όχι στο καθεαυτό πρόβλημα. Το τελευταίο προτιμούν να το ελέγχουν οι ίδιοι. Άσε τη ντουντούκα και σκέψου και λιγάκι!


7 σχόλια:

 1. Τόσα χρόνια! ..από τις καταλήψεις στα σχολεία τις δύο περασμένες δεκαετίες μέχρι και τα επεισόδια στα πανεπιστήμια, 'χρησιμοποιόντας' το πανεπιστημιακό άσυλο και τα τοιαύτα, δε κατάφεραν, κανένα από τα σημερινά παιδιά-'επαναστάτες' ή 'διανοούμενοι-καθηγητές' να με πείσουν. Αφήνουν τους ίδιους τους συμμαθητές τους ή ανέχονται τον καθένα άσχετο, να ρημάζει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια..τους (;). Από πάνω ζητούν απλά και μόνο περισσότερα λεφτά για την παιδεία και ότι 'θα τους χαλάσουν την πιάτσα' τα όποια ιδιωτικά πανεπιστήμια.

  Αλλά τι να πει κανείς όταν για τη βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις ξεσηκώθηκε και η κάθε κυράτσα και μαθητούδι. Καθίστε και ανεχτείτε λοιπόν μια κοινωνία με φοιτητές, του 2 και του 3 στα πανεπιστήμια!.. και μη μου πείτε πως ποτέ δε θα πάρουν πτυχίο αυτοί, γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια (από όσο ξέρω) ακόμα έχουν αιωνόβιους-φοιτητές και τα μαθήματα τα δίνεις 'απλά επισκεπτόμενος' το διπλανό φωτοτυπάδικο, άντε να περάσεις και από το πανεπιστήμιο για κάνα καφέ, τις εξετάσεις και να ψηφίσεις..(και αν δε σου αρέσει και το τελευταίο, παίρνεις και καμιά κάλπη παραμάσχαλα φεύγοντας!). Αλλά έτσι δε σας βολεύει 'αγαπητά' μου Γαλάζια, Πράσινα, Κόκκινα κλπ χρώματα, γονιδιακά παράσιτα των β_αμέννων γονιών σας;! Αλλά θα μου πείτε, ούτως ή άλλως οι τελευταίοι σας έχουν ήδη κάτι έτοιμο για να πίνετε τον καφέ σας τώρα και για να σας τον φέρνουν άλλοι στο χέρι μετά το πτυχίο.. Για τί είδους και για ποια επανάσταση μιλάτε ορέ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. στο λύκειο παπαγάλιζα με την ελπίδα να μπω στο πανεπιστημιο και να γλιτώσω απο τη στειρα γνώση.

  στο πανεπιστήμιο ανακάλυψα οτι δυτυχως θα έπρεπε να συνεχισω να παπαγάλιζω για 4 επιπλέον χρονια .

  Επίσης, οτι το συφερτο των κομματικών παρατάξεων αποφάσιζε κατάληψη με ψήφους εξωπανεπιστημιακών.

  οτι οι ακρο-αριστερες παρατάξεις ήταν βασιλικότερες του βασιλέως

  οτι όσο περισσότερο έγλειφες τον καθηγητή τόσο πιο κοντά στο μεταπτυχιακό βρισκόσουν

  οταν επιτέλους βγήκα ξεθεωμένη απο το πανεπιστήμιο και βρεθηκα στο πεδίο με δυτικοευρωπαίους συναδελφους επιβεβαιώθηκε η υποψία μου οτι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ανέκδοτο.

  κέρδισα όμως και κατι... το νιονιό να μην χαλάσω μια περιουσία στα φροντιστήρια για να πάρει μερος στην παρωδία των πανελλαδικών το παιδί μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άλλο ένα άρθρο πολύ επίκαιρο, αν και παλιό. Ξανά συγχαρητήρια.

  Αν και πάνε κάποια χρόνια από τότε που ήμουν φοιτητής σε ελληνικό ΑΕΙ, τα πράγματα είναι πάνω-κάτω τα ίδια απ'ό,τι καταλαβαίνω. Απολιτικοί "ιδιώτες" φοιτητές που δεν πάνε στις συνελεύσεις, όπου μέλη οργανώσεων και κομμάτων χωρίς ιδία βούληση παπαγαλίζουν ο καθένας τη γραμμή του (που δεν σκέφτηκε ο ίδιος--αυτοί που σκέφτονται διαγράφονται γρήγορα και συνοπτικά από όλες τις οργανώσεις). Στη συνέχεια γίνεται ψηφοφορία ανάμεσα σε ...μία πρόταση, η οποία παίρνει την πλειοψηφία των παρευρισκομένων πολλοί από τους οποίους δεν είναι φοιτητές. Στο τέλος οι ...νικητές γιορτάζουν και χαίρονται που η πρότασή τους ψηφήστηκε δημοκρατικά.

  Αν τυχόν κάποιος μη οργανωμένος παρευρεθεί, μένει μόνος του να αναρρωτιέται για λίγο πως γίνεται ψηφοφορία με έναν υποψήφιο χωρίς να ανησυχεί κανείς. Μετά αποφασίζει να μην ξανάρθει σε συνέλευση, και κάνει μια ευχαριστήρια προσευχή στον άγιο... Κάφκα (βοήθειά μας) που τον βοήθησε να κρατηθεί και να μη μιλήσει, γιατί θα τις έτρωγε.

  Έτσι ήταν τότε στο πανεπιστήμιο που φοιτούσα. Φαντάζομαι το ίδιο γίνεται και τώρα. Τι μπορεί να κάνει κανείς για να υπάρξει ίσως η ελπίδα οτι θα μπορούσε κάποτε σιγά σιγά να ξεκινήσει δυνητικά να αλλάζει αυτό το πράγμα; :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλά πολύ άργησα να το βρω αυτό αλλά οκ, δε χάθηκε ο κόσμος..

  Εύγε τέκνο μου, σωστά τα λες.
  Για την ιστορία να υπογραμμίσω ότι προσωπικά είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, γιατί που σκατά θα βρω δουλειά όταν τελειώσω το διδακτορικο; :p

  Και να παραθέσω ένα ωραίο σκηνικό από φοιτητική συνέλευση στη Θεσσαλονίκη, επί Αρσένη. Ίσως θυμάστε έναν τύπο 40αρη που έδειχναν οι τηλεοράσεις να κρατιέται από ένα δέντρο και να τον τραβάνε να τον συλλάβουν οι αστυνομικοί. Αυτός ήταν ο "συνάδελφος Μπάμπης". Μέλος της ΟΚΔΕ και ικανότατος παρασκευαστής μολότωφ. Γνωστή φάτσα. Κάνουμε λοιπόν συνέλευση στη σχολή για κατάληψη. Έρχονται τα παλλικάρια της ΟΚΔΕ λοιπόν, και λένε στη συνέλευση (μιλάμε για συνέλευση ΤΙΓΚΑ στον κοσμο, καμια 800άρα-900άρα άτομα) "Θέλει να μιλήσει στον κόσμο ο συνάδελφος Μπάμπης. Μπορει να έχει πάρει πτυχίο και να μην είναι φοιτητής αλλά θέλει να μιλήσει. Να ψηφίσουμε αν του επιτρέπουμε να μιλήσει. Ποιοί είναι κατά;". Σηκώνονται όλα τα χέρια πλην των φίλων Μπάμπη. Οπότε.. ο συνάδελφος Μπάμπης παίρνει το λόγο και αφού μας κατηγορεί για μικροαστισμό και φασισμό που δε θέλαμε να μας πει το ποιηματάκι του, το είπε... Στη συγκεκριμένη συνέλευση παραλίγο να πέσει και ξύλο, μια και ένας επαναστάτης είπε σε ένα συμφοιτητή μας -που έλεγε τι δουλειά έχει ο Μπάμπης με εμάς- "σκάσε εσύ μη σου απαυτό το απαυτό της μάνας σου", χωρίς να δει ότι ο γιος της μάνας ήταν διπλάσιος στο ύψος από αυτόν (και χωρίς να ξέρει ότι τον είχαν σαπίσει στο ξύλο μια φορά οι φίλοι του όταν έφευγε βράδυ από το εργαστήριο να πάει σπίτι)....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ Prophet Estarian

  Δεν άργησες. Το post αυτό είναι διαχρονικό.

  Μπορούμε μάλιστα να το ανασταίνουμε για πολλά χρόνια ακόμα. Σίγουρα ο Μπάμπης θα έχει αφήσει διάδοχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δύο πράγματα. Πρώτον χαίρομαι που ανακάλυψα το blog σου μέσω φίλου που ανάρτησε ένα άρθρο σου στο facebook. Δεύτερον, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ! Πραγματικά υπέροχα τα άρθρα σου και εύστοχα 100% Μόλις απέκτησες έναν (ακόμα) σταθερό αναγνώστη. Εύχομαι τα καλύτερα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ψάξε ψάξε, κάτι θα βρεις. Ακόμα και λίγο φως στο τούνελ. Μια τέτοια ανάρτηση θα είναι πάντα διαχρονική... Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα θίγονται παραπάνω.

  Λυπάμαι αφάνταστα τα τόσα "παιδάκια επαναστάτες" που φαίνεται από χιλιόμετρα πως ΔΕΝ καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους.Δείχνουν παντελώς αδύναμα και μικροσκοπικά στα μάτια μου, στο έλεος μιας πραγματικότητας που δε μπορούν να συλλάβουν.

  Η μόνη λύση πλέον είναι να καταλάβουν οτι ο αγώνας πρέπει να δωθεί σε ένα άλλο επίπεδο. Ο αγώνας θα πρέπει να είναι καθημερινός απέναντι στην κυριαρχούσα αντίληψη και νοοτροπία των τελευταίων πολλών χρόνων στην Ελλάδα, που θέλει εσένα να μην προσπαθείς και ιδιαίτερα να φτιάξεις κάτι καλό και χρήσιμο. Δε βαριέσαι θα πεις, εμένα περιμένουν να το κάνω αυτό; Μα θα το κάνει κάποιος άλλος... Έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

  Φορέας της νοοτροπίας αυτής μπορεί να είναι ο καθένας. Ο διπλανός σου, ο φίλος σου, η γκόμενά σου, ο φωνασκών αρχικνίτης. Εδώ δεν κάνουμε διακρίσεις.

  Όταν η νοοτροπία αυτή είναι πια κομμάτι του εαυτού σου και δε μπορείς να το καταλάβεις τότε τα πράγματα είναι πολύ, πολύ δύσκολα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...