Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Οι επαναστάτες της ντουντούκας

Κάτι πήρε το μάτι μου για συγκεκριμένη κατηγορία Ελληναράδων φοιτητών που ετοιμάζεται πάλι για «θερμό» φθινόπωρο με κινητοποιήσεις, καταλήψεις, και τα γνωστά. Ο λόγος είναι ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Αστρολογίας αναγκάζεται να συμμορφωθεί με το Κοινοτικό Δίκαιο και να επιτρέψει τη λειτουργία κέντρων ελευθέρων σπουδών στη χώρα μας.

Το πρόβλημά σου βρε τραγικέ «επαναστάτη» του φραπέ δεν είναι τα κολέγια! Δεν είναι καν το παραμύθι που σου πουλάνε για ιδιωτικά συμφέροντα, πτυχία επί πληρωμεί και υποβάθμιση της δωρεάν παιδείας.

Το πρόβλημά σου είναι ότι ανέχεσαι πολύ χειρότερα πράγματα και αντί να σηκώσεις κεφάλι για αυτά που είναι πιο ουσιώδη και απτά, φωνάζεις σαν κάφρος τα ιδεολογικά ποιηματάκια που σου πασάρει ο κομματικός σου μυαλοπιπίλας.

Ανέχεσαι το αρμόδιο Υπουργείο σου να ονομάζεται «Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων». Για διάβασέ το πάλι φωναχτά να δεις πώς σου ακούγεται: ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. Εάν δεν βλέπεις κάτι μεμπτό σε αυτή την απίστευτη αντίφαση που είναι και τίτλος Υπουργείου, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχεις καμία θέση στο Πανεπιστήμιο.

Ανέχεσαι το κάθε είδους κομματόσκυλο να σου βρωμίζει το Πανεπιστήμιο με αφίσες, συντηρητικές ιδέες, και ένα σωρό μπουρδολογίες. Μα το ίδιο κομματόσκυλο και οι ίδιες κομματικές νοοτροπίες έχουν το βασικό μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της σημερινής ελληνικής κοινωνίας!

Ανέχεσαι παρόμοια κομματόσκυλα ή συμφοιτητές σου να εφαρμόζουν φασιστικές πράξεις μέσα στον ίδιο το χώρο που εσύ υποτίθεται ότι υπερασπίζεσαι. Τους αφήνεις να ξυλοκοπούν, να παρεμποδίζουν δημοκρατικές διαδικασίες, να κάνουν τα κουμάντα τους και γενικά να τρομοκρατούν μέσα στο χώρο που υποτίθεται ότι ανθεί η ελευθερία λόγου, το πνεύμα και οι επιστήμες.

Ανέχεσαι νταβάδες καθηγητές που εκβιάζουν, αποφασίζουν και διατάζουν βάσει βυσμάτων, των προσωπικών τους προτιμήσεων και του γλειψίματος που τρώνε από συμφοιτητές σου.

Ανέχεσαι κομματικές παρατάξεις που δρουν ανενόχλητα μέσα στα Πανεπιστήμια και προσφέρουν έτοιμες απαντήσεις σε θέματα, εργασίες, πτυχιακές ώστε να προάγονται τα «δικά τους παιδιά» κι εσύ να κάθεσαι σαν το κορόιδο να διαβάζεις μπας και μάθεις κάτι.

Ανέχεσαι το γεγονός ότι, στην πλειοψηφία τους πλέον, τα ελληνικά Πανεπιστήμια προσφέρουν ένα μέτριο προς το κακό επίπεδο παιδείας προάγοντας τη στείρα γνώση εις βάρος της κριτικής σκέψης, της επιστημονικής γνώσης και της διαρκούς έρευνας.

Κοινώς ανέχεσαι όλα τα αρνητικά της γενικότερης ελληνικής νοοτροπίας μέσα στον ίδιο χώρο που λες ότι υπερασπίζεσαι. Άρα σε λίγα χρονάκια που θα αποφοιτήσεις, κατά πάσα πιθανότητα θα διαιωνίσεις και τη συγκεκριμένη νοοτροπία στις επερχόμενες γενιές.

Κοινώς, δεν είσαι επαναστάτης, ούτε παλεύεις για καλύτερο επίπεδο παιδείας. Δεν έχεις φρέσκιες ή καλύτερες ιδέες και επομένως δεν παλεύεις για ένα καλύτερο μέλλον γενικότερα. Αντιδράς απλά για την αντίδραση και μάλιστα αντιδράς σε όσα σε κατευθύνουν άλλοι να αντιδράσεις χωρίς να σκέφτεσαι και λίγο παραπάνω. Έχεις όλα τα προσόντα για να γίνεις ένας άψογος Ελληναράς.

Αν όντως πίστευες ότι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο παράγει ικανούς απόφοιτους, δεν θα φοβόσουν κανέναν απόφοιτο ιδιωτικού κολεγίου. Αν ήσουν πραγματικά ικανοποιημένος από το επίπεδο και το περιβάλλον σπουδών που παρέχονται από τα ΑΕΙ – ΤΕΙ δεν θα έδινες δεκάρα για όσα ιδιωτικά κολέγια και αν ανοίξουν. Όμως προφανώς δεν ισχύει τίποτα από αυτά, οπότε αντί να χτυπάς τη ρίζα του προβλήματος, χτυπάς τυχαία στον αέρα.

Αυτό είναι άλλωστε και το σκεπτικό της μαζικής πόλωσης από «ιδεολογικούς καθοδηγητές». Να έχουν την προσοχή σου αλλού και όχι στο καθεαυτό πρόβλημα. Το τελευταίο προτιμούν να το ελέγχουν οι ίδιοι. Άσε τη ντουντούκα και σκέψου και λιγάκι!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...