Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2008

Showbiz και Επανάσταση

Το περασμένο Σάββατο, δύο κορυφαία πολιτιστικά δρώμενα έλαβαν χώρα στην Αθήνα. Η συναυλία της Madonna στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού της τουρ, και η συναυλία των Asian Dub Foundation στα πλαίσια ενός φεστιβάλ τσίρκο.

Όσον αφορά το πρώτο happening, το ΟΑΚΑ κατακλύστηκε από 70.000 χλιδάνεργους, 3.000 40άρηδες νοσταλγούς metrosexual, και 2.000 γονείς που αναγκάστηκαν να τραβηχτούν μέσα στο χαμό για να μη χαλάσουν το χατίρι των κακομαθημένων ανήλικων παιδιών τους. Η συναυλία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ειδικά για τους 5.000 τυχερούς που ήταν μπροστά στη σκηνή και μπορούσαν να δουν την καλλιτέχνη με τα μάτια τους. Για τους υπόλοιπους 70.000 που είχαν σκάσει κατά μέσο όρο γύρω στα 100 ευρώ, είχαν στηθεί γιγαντο-οθόνες για να μπορούν και αυτοί να δουν κάτι.

Οι ίδιες γιγαντο-οθόνες ήταν εξίσου χρήσιμες για αυτούς που πήγαν κυρίως για να καταγράψουν τη συναυλία με το κινητό τους και να την ανεβάσουν στο youtube, παρά για να την παρακολουθήσουν. Επειδή βέβαια το ζουμ του κινητού δεν ήταν τόσο ισχυρό ώστε να «φτάσει» στη σκηνή, οι νεαροί εικονολήπτες αναγκάστηκαν να σημαδεύουν με τα κινητά τους τις γιγαντο-οθόνες για να μη βγουν και τελείως μαλάκες στο τέλος.

Οπότε για να καταλάβω: Πληρώνεις 200 ευρώ και βλέπεις τη Madonna. Πληρώνεις 100 ευρώ και βλέπεις τη Madonna στο video-wall. Δεν πληρώνεις σεντ και βλέπεις τη Madonna μέσω video-wall στο youtube. Και όσον αφορά το κλίμα της συναυλίας. Πηγαίνεις στη συναυλία και τα σκας για να ακούς τσιρίλες και τα τραγούδια της Madonna με άπταιστη ελληνική προφορά από ένα 16χρόνο στο δεξί σου αυτί, ή δεν πηγαίνεις στη συναυλία, δεν πληρώνεις τίποτα, χάνεις κάνα δυο βεγγαλικά και ακούς τσιρίλες στο youtube. Δύσκολο το δίλημμα.

Όσον αφορά το δεύτερο happening, η πλατεία Πρωτομαγιάς κατακλύστηκε από εκατοντάδες νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ έτοιμους να αλλάξουν τον κόσμο, και μερικές άλλες χιλιάδες που με σκυμμένο το πρόσωπο μην τους δει κανείς, έσκασαν 7 ευρώ στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για να δουν τους Asian Dub Foundation.

Η συναυλία σημείωσε εξίσου μεγάλη επιτυχία αφού οι ADF βάραγαν καλά σαν τον παλιό καλό καιρό, ενώ οι νεολαίοι συζητούσαν τις μεγάλες επαναστατικές τους ιδέες. Με βασικό σύνθημα «Διάλεξε Ζωή και Όχι Επιβίωση», το πνεύμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της οικολογίας ήταν διάχυτο σε όλο το χώρο μαζί με πολλά κιλά φυλλαδίων που είχαν αφεθεί στην τύχη του αέρα, πεταμένα πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια αλουμινίου. Με τον τρόπο αυτό εκφράστηκε τόσο η εργατική αλληλεγγύη απέναντι στους οδοκαθαριστές του Δήμου Αθηναίων, όσο και η οικολογική συνείδηση των διοργανωτών.

Στο χώρο υπήρχαν επίσης αφίσες αφύπνισης της οικολογικής συνείδησης όσον αφορά τη σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες περιβάλλονταν από τους προβολείς, τα φωτορυθμικά και τους ήχους συνολικής κατανάλωσης κάμποσων kWh με σκοπό την πιο ολοκληρωμένη και εφετζίδικη αφύπνιση.

Τέλος, αφού συζητήθηκε πόσο κακό κάνουν στην ανθρωπότητα οι κάμερες, οι εταιρίες, και το Κεφάλαιο, έκαναν όλοι την ευχή η Ολυμπιακή και ο ΟΣΕ να παραμείνουν στο χάλι που είναι, οι Αμερικάνοι να πεθάνουν και η φράντζα του Τσίπρα να γίνει ακόμα πιο ελκυστική στη νέα γενιά. Μετά έφαγαν τα σουβλάκια τους, ήπιαν τους μπάφους και τις μπύρες τους και άλλαξαν τον κόσμο.

15 σχόλια:

 1. Καυστικότατο και επιτυχέστατο κείμενο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν το βρήκα τόσο αστείο το κείμενό σου παρόλο που το βρήκα άψογο και γλαφυρό.Συμφωνώ με τη συγκεκριμένη οπτική γωνία.
  αυτή σου η κυνική (και ρεαλιστική) προσέγγιση φίλε (ιδίως για τις εκδηλώσεις της ΚΝΕ), μου έφερε στο νου ένα μαλακισμένο ρητό που είχε πεί κάποτε, κάποιος μαλάκας : "Αρκετές φορές το να πολεμάς για κάποιες αρχές και αξίες είναι
  ευκολότερο απο το να ζείς με αυτές... "
  Αντλάϊ Στήβενσον, ΗΠΑ.
  Όσον αφορά τις συναυλίες της μαντόνα και τους οπαδούς της :
  "Never argue with idiots.They'll lower you to their level and
  beat you with experience ! " Άγνωστος αλλά σοφός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ ava

  Ευχαριστώ :)

  @ claire

  Τί LOL! Μάλλον για COL! είναι

  @ macloud

  Όντως μαλακισμένο ρητό. Όμως στην περίπτωση του φεστιβάλ και του συγκεκριμένου κόμματος, η έννοια "πολεμάω για αρχές και αξίες" είναι πολύ σχετική.

  Γενικότερα η έννοια "κατεστημένο" και "ενάντια στο κατεστημένο" είναι πολύ σχετικές ειδικά στην Ελλάδα.

  Δεν αρκεί να είσαι απλά εναντίον όλων των ιδεών του πολιτικού σου αντιπάλου. Μάλιστα όταν διαφωνείς κατά συρροή, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Χρειάζονται και σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις, πράγματα τα οποία κανένας χώρος της ελληνικής Αριστεράς δεν διαθέτει στις εποχές μας. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους χώρους της Δεξιάς, του Κέντρου και γενικότερα ολόκληρης της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Αυτό βέβαια είναι άλλο θέμα, στο οποίο θα αναφερθώ κάποια στιγμή πιο λεπτομερώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όχι ελληνάκι, LOL ήθελα να πω διότι είναι κάποια πραγματάκια που... πως να τα αντιμετωπίσεις σοβαρά?
  Είναι σαν να παίρνω στα σοβαρά τα πρωινιατικα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ellinaki το έθεσες άψογα στο τελευταίο σχόλιο σου. Αντιγράφω απο εσένα "Χρειάζονται και σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις, πράγματα τα οποία κανένας χώρος της ελληνικής Αριστεράς δεν διαθέτει στις εποχές μας. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους χώρους της Δεξιάς, του Κέντρου και γενικότερα ολόκληρης της ελληνικής πολιτικής σκηνής." Ακριβώς αυτό συμβαίνει και τίποτα παραπάνω απο αυτό. Το να είσαι "αντί-κάτι" δεν λέει τίποτα. Σημασία έχει με ρηξικέλευθες και σύγχρονες ιδέες να προχωρήσεις μπροστά. O Rakovsky στην ανάκριση του απο τους Σταλινικούς είχε πει οτι όλη αυτή η ιστορία με τον κομμουνισμό και τον καπιταλισμό (δεξιά και αριστερά ή όπως θες πεστο...) δεν είναι παρά οι 2 όψεις του ίδιου νομίσματος. Πρέπει να πάμε λίγο παρακάτω απο αυτό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Παιδιά, χωρίς ίχνος ειρωνείας, ...χαίρομαι που όλοι διαπιστώνουμε.Γενικώς.
  Μπράβο, οι διαπιστώσεις είναι πολύ χρήσιμες.
  Δεξιά, αριστερά, κέντρο, πρέπει να κάνουμε αυτό, πρέπει να καινοτομήσουμε, κλπ κλπ.
  Πως όλα αυτά, βγαίνουν από τη συναυλία της Μαντόνα δεν μπορώ να καταλάβω, αλλά αφού μας βοήθησε η κακομοίρα να διαπιστώσουμε, μπράβο της.
  Αυτά τα λέω για "τους δεσποτάδες" που ακόμα φαίνεται να πιστεύει ότι μας κυβερνάει μια ελληνική κυβέρνηση που ψηφίζεται από την πλειοψηφία.
  Και ο Αη Βασίλης ....ζεί!
  Συλλογίσου φίλε, μην τυχόν και το μόνο που μας σώζει τελικά είναι η προσωπική μας αξιοπρέπεια, που άμα είσαι μεγαλύτερος από 30 χρονών, θα έχεις δεί πόσο κοστίζει να τη διατηρήσεις πραγματικά.
  Τώρα για ρηξικέλευθες προτάσεις και εκσυγχρονιστικές προτάσεις, για κανά πρωινάδικο με τη Κανέλη και για καφέ στη βεράντα μετά τη παραλλία, καλές είναι....
  Σημείωση : δεν είμαι δεξιός, φασίστας, ανάρχας, πούστης, δημόσιος υπάλληλος, λεφτάς κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ enikolo

  Βασικά o συνδυασμός Madonna και πολιτικής άποψης προέκυψε από το γεγονός ότι το προηγούμενο Σάββατο οι "πολιτιστικές" επιλογές ήταν κυρίως δύο. (Βασικά μπουρμπούτσαλα...). Απλά στο μυαλό μου είχα έναν τυπικό θεατή της Madonna και έναν τυπικό επισκέπτη στο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, και μου φάνηκε σαν ενδιαφέρουσα αντιπροσωπευτική κατάντια της νέας γενιάς.

  Υ.Γ. Τώρα που ξαναδιαβάζω το παραπάνω, ακούγομαι σαν κανένας στραβομένος γκρινιάρης γέρος, αλλά ειλικρινά δεν το είπα με τέτοιον τόνο :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ enikolo
  κάτσε γιατί τώρα έχασα την μπάλλα... ναι είμαι πάνω απο 30 (ελάχιστα..) σαφώς και δεν πιστεύω οτι μας κυβερνάει μια κυβέρνηση που ψηφίστηκε απο την πλειοψηφία και (θα στη χαλάσω, συμπάθα με...) ο Αη Βασίλης δεν υπάρχει και δεν φόραγε ποτέ κόκκινα!!! Κατα τα υπόλοιπα χαίρομαι που όλοι διαπιστώνουμε και ελπίζω μια μέρα να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε σιγά σιγά και τι γίνεται γύρω μας.. παραδόξως συμφωνώ μαζί σου, βασικά το ίδιο πράγμα πήγα να πω. (αλλά μάλλον δεν το κανα με επιτυχία).

  υ.γ δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, ομάδα, δεν είμαι λεφτάς, δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, είμαι ροκάς, συνήθως αξύριστος και η μοτοσικλέτα μου έχει μείνει απο μπαταρία και δεν έχω λεφτά να την αλλάξω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ enikolo

  δεν καταλαβαίνω προς τι ο φόβος τυχόν ταύτισής σου με ομοφυλόφιλο, ή πλούσιο ή δημόσιο υπάλληλο...

  μπορεί καποιος να ειναι πλούσιος και κατα τ'άλλα να ειναι μια χαρα άτομο (σπάνιο αλλά συμβαίνει)

  υπάρχουν πολλοι δημόσιοι υπάλληλοι που ειναι ευσυνείδητοι και κάνουν σωστά και με το παραπάνω τη δουλειά τους

  για το περι ομοφυλοφιλίας ???

  αφοριστικές κατηγοριοποιήσεις ανθρώπων (του στυλ όλοι οι Λαρισαίοι είναι μπουρτζόβλαχοι ή όλοι οι Πατρινοί είναι μινάρες)νομίζω είναι πάντα άστοχες και αδικες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. δεσποτάδες:
  οκ.respect.
  απλά αντέδρασα στην ιδέα οτι η έξοδος από το τέλμα έχει να κάνει με συνήθεις πολιτικές διαδικασίες όπως "θα ψηφίσω τσίπρα" ή "καραμανλή" κλπ
  Μας κυβερνάει ο εβραίος είτε θέλουμε να το δεχτούμε είτε όχι.That's a statement:-).Θέλει επανάσταση το πράγμα και εννοώ επανάσταση κανονική, σαν το 21.Μέχρι τότε....Μαντόνα και τσάμπιονς λίγκ.
  Αν όντως δεν έχεις λεφτά να αλλάξεις μπαταρία, ανεβαίνεις αυτόματα 15 σκαλια στην εκτίμησή μου γιατί και εγώ φτωχομπινές και είλωτας είμαι :-).
  Νακτούα:
  με προκαλείς να σου απαντήσω ότι:
  α)οι λεφτάδες είναι κομπλεξικοί και αν δεν είναι γίνονται.
  β)όλοι οι Λαρισαίοι είναι μπουρτζόβλαχοι
  γ)όλοι οι Πατρινοί είναι μινάρες,
  ...αλλά δεν θα το κάνω
  :-)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ enikolo

  η πρόκληση δημιουργεί ευκολα τις συνθήκες που θα παρακινήσουν τον άλλο να εκδηλώσει τον χειρότερό του εαυτό....

  btw αυτό με τον εβραίο που κολλάει? μήπως να συμπληρωσω την φράση :
  "όλοι οι αντισημίτες ειναι........"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ noctua καταρχάς μην πέφτεις θύμα του φαινόμενου της "βλασφημίας". Το ότι κάποιος είναι διαφορετικός κάπου δεν το κάνει απαραίτητα και "χειρότερο". Μια άποψη είπε ο enikolo, την πιστεύει, την υποστηρίζει, άστον να την υποστηρίζει. Πως ας πούμε δέχεσαι την διαφορετικότητα των ομοφυλόφιλων, δέξου και την διαφορετικότητα στην σκέψη του enikolo και μην τον αφορίζεις έτσι εύκολα. Οσον αφορά τον Εβραίο, δεν κυβερνάει επειδή ηρθε απο τον Σείριο, έχει έξι πόδια και μαγικές ικανότητες. Κυβερνάει γιατί φρόντισε να φτιάξει ένα πανίσχυρο κράτος, το θωράκισε απ όλες τις απόψεις και εργάστηκε με επιμονή, υπομονή και τσαμπουκά να το διατηρήσει και να το αναπτύξει όσο καλύτερα μπορεί. Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν βέβαια είναι μια άλλη ιστορία, και πίστεψε με δεν ήταν όλα και τόσο έντιμα (δεν νομίζω να χεις αντίρρηση σε αυτό..). Οσον αφορά τους δημόσιους υπάλληλους 7 χρόνια ασχολούμαι με δημόσιους διαγωνισμούς σε όλη την Ελλάδα, και ακόμα ψάχνω να βρω αυτόν τον ένα (προσοχή! όχι έναν Δήμο! έναν υπάλληλο!) που όταν φτάσει η ώρα και βουτήξει το χέρι μέσα στο μέλι δεν θα το γλύψει. Σίγουρα, στατιστικά κάπου θα υπάρχει... αλλά έχω πλέον πειστεί οτι ο περίγυρος και το σύστημα δεν τον αφήνουν να κάνει την δουλειά του. Αλλά και αν προσπαθήσει να την κάνει κάποιος θα τον "ακυρώσει". Παραδείγματα έχω άπειρα (και μάλιστα καταγεγραμμένα με ονόματα, τόπους, ποσά και περιπτώσεις).Βέβαια το καλύτερο παράδειγμα είναι αυτό που βλέπουμε καθημερινά στις δημόσιες υπηρεσίες όλοι μας. Ισως μια μέρα να γράψω βιβλίο και να γίνει της Πόπης! :-ρ Οσον αφορά τους πλούσιους, επιφανείς και "ισχυρούς" χθες το βράδυ που ξαναδιάβαζα το "Ποιος Σκότωσε Τον Ομηρο" (αν δεν το χεις διαβάσει, πάρτο.. αξίζει), και λέει σε ένα σημείο. "..αν ψάχνεις να βρεις, που βρέθηκαν όλοι αυτοί οι κουστουμάτοι που μαζεύουν χρήμα, με απώτερο σκοπό την δική τους ικανοποίηση και δεν δίνουν καμία σημασία για την κοινωνική ισορροπία και την ευημερία των φτωχότερων, ψάξε να δεις ποιος τους εκπαίδευσε..." η μεταφορά είναι στο περίπου γιατί δεν το χω απομνημονεύσει ακριβώς και δεν είμαι και σπίτι μου για να στο αντιγράψω ακριβώς, αλλά το γενικό νόημα το πιάνεις. Είναι αδύνατον πλέον να κάνεις λεφτά, ή αν θες να διαχειριστείς χρήμα και να μην κάνεις μακροβούτι στα σκ@τ@. Λυπάμαι αλλά έτσι είναι, Και εδώ σίγουρα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις αλλά μάλλον είναι πολύ λίγες και δεν φτάνουν... Ολα είναι απόρροια ενός γενικότερου θέματος παιδείας που έχει προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες και δεν είναι θέμα ούτε εξωγήινων, ούτε μυστικών οργανώσεων που συνεδριάζουν κάτω απο του πάγους του Β. Πόλου και ορίζουν την τύχη του κόσμου. Οσον αφορά τους Λαρισαίους και τους Πατρινούς δεν έχω άποψη. Αν και για τους Πατρινούς, αν μελετήσεις την ιστορία της Πελλοπονήσου και δεις λίγο και τις μετακινήσεις πληθυσμών που έχουν γίνει, θα αρχίσεις να βγάζεις κάποια άκρη όσον αφορά την μερική "πολυπολιτισμικότητα" (ας μου επιτραπεί ο όρος) της Πελλοπονήσου. Είμαι μισός Καλαματιανός και ξέρω απο καλό λάδι :-) Οσον αφορά τους ομοφυλόφιλους, δεν ξέρω να σου πω αν γενιούνται ή γίνονται, δεν ξέρω να σου πω είναι το 3ο φύλο ή όχι, αυτό που ξέρω να σου πω είναι οτι η ομοφυλοφιλία είναι μια μορφή "ιδιαιτερότητας" την οποία θα πρέπει να την κατανοήσουμε και να την αποδεχτούμε. Οχι όμως να την κάνουμε και πρότυπο και να παλεύουμε να πείσουμε τους πάντες ότι είναι το κανονικό! Λυπάμαι δεν είναι, όσο και αν το star system επιμένει! Οσον αφορά την αποξένωση τους, εμείς φταίμε και όχι αυτοί...
  Θα με ενδιέφερε πολύ η απάντηση σου...
  και δεν έχω καμία διάθεση ούτε να το παίξω "cyber-μάγκας" απέναντι σου, ούτε να πουλάω προπαγάνδα και τσαμπουκά κρυμένος πίσω απο την TFT Μου.

  @ enikolo
  επανάσταση? ποια επανάσταση? νομίζω οτι είναι αδύνατον ποια να γίνει κάτι αντίστοιχο. Τώρα ποια μιλάνε τα μεγάλα κεφάλαια και η επιρροή που ασκούνε στην χώρα, το ΝΑΤΟ κλπ. Αυτό που εγώ θα έβρισκα ποιο εφικτό και σωστό, θα ήταν να βρίσκαμε έναν τρόπο να πέρναμε πάλι τα πράγματα απο την αρχή. Δλδ. καταρχάς να αναδιοργανώσουμε παντελώς την παιδεία (οχι την εκπαίδευση!). να κάνουμε την παιδεία όπως θα έπρεπε να είναι. Την Ελληνική Παιδεία! να μάθουμε πάλι τι εστί αρετή, δημοκρατία κλπ έννοιες που πλέον έχουν ξεχαστεί. Μετα απο αυτό όλα θα έρθουν μόνα τους, η εσωτερική εξυγίανση, η απεξάρτηση απο τα κεφάλαια του εξωτερικού που μας βασανίζει απο τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, η ισχυροποίηση της Ελλάδας σαν κράτος στα πολυπαθή και εύφλεκτα Βαλκάνια (και αυτό γίνεται μόνο με την ισχυροποίηση του Στρατού, είτε το θέλουμε είτε όχι) και πάει λέγοντας. Αυτό που ειλικρινά με φοβίζει, είναι οτι με την παρούσα κατάσταση, άν μια μέρα κληθώ να πολεμήσω (εξαιρετικά δύσκολο προς στιγμήν, το να γίνει πόλεμος) τελικά με βλέπω να χάνω την ζωή μου για τα συμφέροντα κανενός Βαρδινογιάννη/Λάτση/Κόκκαλη και όχι για αυτό που νόμιζα εγώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ despotades

  θεωρώ και ξαναλέω οτι δεν είναι δόκιμο να βάζουμε ετικέτες στους ανθρώπους. Δεν πρόκειται για καμία συλλογή εντόμων που καλούμαστε να υπομνηματίσουμε.

  Ερώτηση: Αν κάποιος δεν είναι λεφτάς ούτε δημόσιος υπάλληλος ούτε πούστης είναι και γαμώ τα άτομα?

  Και άλλη ερώτηση: Εγώ που έχω λεφτά και είμαι και δημόσιος υπάλληλος(άλλο αν σκίζομαι στη δουλειά και αν δεν χρηματίζομαι αν και μου δίνεται η δυνατότητα αυτή κάθε μέρα) είμαι για τον Καιάδα?

  Μιας και μίλησες για δημόσιους διαγωνισμούς, να παρατηρήσω οτι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι μόνο οι διευθυντές της πολεοδομίας και του δασαρχείου που γρασσάρονται. Είναι και η καθαρίστρια στα γραφεία της πολεοδομίας και ο εργάτης, και ο σκουπιδιάρης.

  Ως εκ τούτου αφορισμοί, γενικεύσεις, ιδεοληψίες, καχυποψίες, απολυτότητες, στιγματισμοί δεν οδηγούν πουθενά.


  Για το θέμα του αντισημιτισμού: ο χριστιανισμός ανάμεσα στα εκατομμύρια άλλα εγκλήματα που έχει διαπράξει είναι εν πολλοίς υπεύθυνος και για αυτη την παράνοια.

  Μια φυλή με μεγάλο βαθμό συνοχής, που διώκεται επι αιώνες ως αποδιοπομπαίος τράγος, φυσικό ήταν να γκετοποιηθεί, να ατσαλωθεί, και να επιζητά την εξουσία! και έτσι το μίσος ανατροφοδοτείται ένθεν και ένθεν αενάως.

  Αυτά.... και τις καλησπέρες μου

  Υ.Γ1 δεν θα ξαναπιω ποτε καφε απο τα σταρμπαγκς γιατι είναι αλυσίδα σιωνιστών....

  Υ.Γ2 το "ποιος σκότωσε τον όμηρο" είναι ενα βιβλίο που ξεφύλλισα πριν αρκετα χρόνια και εκτοτε πιάνει σκόνη στη βιβλιοθήκη μου. Κάτι δεν μου έιχε κάνει κλικ σε αυτό το βιβλίο, αλλά τωρα που μου το θύμησες θα του ξαναδώσω μια ευκαιρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ despotades

  Κοίτα να δεις τώρα απτό παράδειγμα των αρνητικών που βγαίνουν όταν αρχίζουμε να γενικεύουμε. Ενώ συμφωνώ σχεδόν σε όλα όσα γράφεις, στα σημεία που μιλάς για τους λεφτάδες, του Εβραίους και τους ομοφυλόφιλους, κάτι μέσα μου δεν κολλάει.

  Όχι επειδή δεν έγραφες σωστά πράγματα, αλλά επειδή για κάθε παράδειγμα που έφερνες, εγώ ενδεχομένως να μπορούσα να σου φέρω 10 αντίθετα. Και ίσως άμα καλούσα και έναν άλλο συνομιλιτή να είχε άλλα 10 και πάει λέγοντας.

  Υπάρχουν γενικεύσεις που οφελούν και έχουν πρακτικές εφαρμογές (όπως πχ στην Ψυχολογία και την Ιατρική), αλλά υπάρχουν και αρκετές ανούσιες ή παραπλανητικές. Για να φέρω και το παράδειγμα των λεφτάδων. Δες τις διαφορές (που είναι σημαντικές) στις παρακάτω προτάσεις:

  α) Όλοι όσοι έχουν πολλά λεφτά είναι σκ@τάδες.

  β) Όλοι όσοι έχουν πολλά λεφτά τείνουν προς την απληστία.

  γ) Κατά κανόνα οι λεφτάδες είναι σκ@τάδες.

  Επίσης άλλο παράδειγμα που έδειξε πως η γενίκευση μπορεί να παραπλανεί, ήταν η εξέλιξη στη συζήτηση σχετικά με τους ομοφυλόφιλους. Ξεκίνησε με τους "πούστηδες", συνέχισε με υπόνοιες ρατσιστικής αντίληψης και τελικά κατέληξε στο αν η ομοφυλοφιλία είναι φυσιολογική ή όχι. Δηλαδή σε κάτι τελείως άσχετο.

  Πολλές φορές, η γενίκευση είναι η εύκολη λύση σε ένα διάλογο ή όταν έχουμε ακράδαντα επιχειρήματα εναντίων μίας ομάδας ανθρώπων. Εγώ προσωπικά, όταν πρόκειται να γενικεύσω (για χάρην ευκολίας) προτιμώ να ξεκινάω τις προτάσεις μου με "Κατά κανόνα..." ή "Η συντριπτική πλειοψηφία..." κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...