Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Σσσστ! Η Αριστερά πεθαίνει.

Η αλήθεια είναι ότι για την πρωτομαγιά θα προτιμούσα να αναφερθώ σε κάποιες ιστορικές στιγμές του εργατικού αγώνα, σαν αυτή που πολύ όμορφα παρουσίασε ο navarino-s. Ή σε κάποια πρόσωπα σαν τον Σταύρο Καλλέργη που είχαν αφιερώσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή τους σε μάχες και ιδέες που σήμερα φαντάζουν σχεδόν ξεπερασμένες, αλλά τότε κόστισαν σε αίμα, φυλακίσεις και εξορίες.

Δυστυχώς όμως, θα αναγκαστώ να αναφερθώ σε έναν αργό θάνατο που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια, και ειδικά την τελευταία περίοδο. Στο θάνατο της ελληνικής Αριστεράς, του «φίλου του λαού». Και δεν είναι τυχαίο ότι ο θάνατος αυτός συμπίπτει με την έναρξη της περιόδου των τελευταίων στιγμών του κρατισμού. Αυτής, δηλαδή, της επιδημίας που στέριωσε στη χώρα, ολόκληρη την περίοδο της μεταπολίτευσης και έμελλε να στηλιτεύσει ένα ολόκληρο κοινωνικό κίνημα που κάποτε ήταν γεμάτο φρέσκες και θετικές ιδέες, ενώ ταυτόχρονα, υποβάθμισε την κοινωνία μας και την έφερε αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Κι όμως! Αυτό το αδηφάγο, διεφθαρμένο, σπάταλο και αντιπαραγωγικό τέρας που ονομάζεται Κράτος, και τώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν το γκρεμό, παρασέρνοντας ολόκληρη τη χώρα μαζί του, συνεχίζει να είναι το λάβαρο μίας Αριστεράς που έχει χάσει το δρόμο και το νόημα χρόνια τώρα. Μίας Αριστεράς που κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μετατρέψει το σύνθημα «Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη» στο «βόλεμα πάνω από τα πάντα».

Πολλές φορές, δεν μπορώ να παραβλέψω τις ομοιότητες της θρησκείας με τη σύγχρονη ελληνική Αριστερά. Εκ πρώτης, επιφανειακής όψης, και οι δύο μοιάζουν σαν καλοπροαίρετες ιδέες που σκοπό έχουν την αδελφοσύνη, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία των ανθρώπων. Όσο πιο πολύ εμβαθύνει όμως κανείς, αρχίζει και απογοητεύεται. Και όσο συνεχίζει να εμβαθύνει, τόσο η απογοήτευση μετατρέπεται σε πίκρα και αποστροφή, καθώς η πραγματική, δηλαδή η ανθρώπινη υπόσταση και των δύο, είναι τελικά ένα συνοθύλευμα απάτης, ασχήμιας και ανοησίας. Στο τέλος συνειδητοποιείς ότι τόσο για τη θρησκεία, όσο και για την Αριστερά, οι άνθρωποι χωρίζονται σε κατηγορίες. Ότι και για τις δύο, η πραγματική ευτυχία και ευδαιμονία έρχονται μόνο πατώντας πάνω στα πτώματα άλλων. Ότι υπάρχει μία συμπαντική, και μία κοινωνική νομοτέλεια που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση ή βελτίωση. Ότι θα φτάσουν και οι δύο στον παραλογισμό, αρκεί να μην υποχωρήσουν ή συναινέσουν. Ότι, στην τελική, όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι απαραίτητα εναντίον μας. Ο δογματισμός της Αριστεράς, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αυτόν της θρησκείας.

Και φθόνος παντού! Η θρησκεία φθονεί την απόλαυση, τον υλισμό, τη γνώση, τη σεξουαλικότητα, την ελευθερία. Η Αριστερά φθονεί τον πλούτο, την ανάπτυξη, την οικονομική διαφορετικότητα, τις επιλογές. Φυσικά, και οι δύο τελούν υπό καθεστώς ασυλίας στην ελληνική κοινωνία. Είναι ταμπού να επιτίθεσαι στη θρησκεία όσο είναι να επιτίθεσαι και στην Αριστερά, γιατί αυτόματα θεωρείται ότι ασελγείς πάνω στη μνήμη εκατοντάδων κοινωνικών αγώνων και αγωνιστών. Βολικότατη η ασυλία για τους πιο αμαρτωλούς όλων! Η θρησκεία μονοπωλεί την ηθική και η Αριστερά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο ορισμός της λατρείας του παρελθόντος, άσχετα άμα η θρησκεία έχει αποκοπεί από τον ηθικό σκοπό της, και η Αριστερά από τον κοινωνικό.

Λατρεία των φαντασμάτων, μιζέρια και κινήσεις πανικού συνεχώς. Χωρίς σχέδιο, χωρίς οργάνωση και χωρίς πρόταση. Χωρίς ψυχραιμία και χωρίς ανάλυση της πραγματικότητας. Ανακοινώθηκαν οι όροι ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ για τη χορήγηση του πακέτου στήριξης και η πρώτη αντίδραση ήταν πάλι «όλοι στους δρόμους». Χωρίς εξήγηση. Χωρίς σοβαρή αιτιολόγηση ή σκέψη πέρα από τον πρώτο συναισθηματικό φόρτο και τον αυθόρμητο λαϊκισμό.

Κανείς δεν είπε ότι πρέπει να δουλέψουμε, να σοβαρευτούμε, να οργανωθούμε, να αναπτυχθούμε. Κανείς δεν έκανε αυτοκριτική. Κανείς δεν αντιπρότεινε κάποια άλλη διέξοδο. Όχι. Πρέπει απλά να πληρώσουν οι πλούσιοι και τα αφεντικά, διότι ανέκαθεν μόνον αυτοί έφταιγαν. Τί βολικό! Η ρητορική που είχε βάση πριν έναν αιώνα, συνεχίζει ακάθεκτη και σήμερα. Οι πλούσιοι και τα αφεντικά όμως έχουν αλλάξει. Οι κοινωνίες, οι οικονομίες, οι ανάγκες, τα πολιτεύματα, οι ίδιοι άνθρωποι έχουν αλλάξει, αλλά η Αριστερά όχι. Εκεί. Πιστή στις ίδιες αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο άνθρωπος έχει φτάσει στο φεγγάρι, και η Αριστερά συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κοινωνία σαν μία φάμπρικα του 19ου αιώνα. Ακόμα και τώρα που η χώρα μας και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία εισέρχεται σε δύσκολες περιόδους, η Αριστερά υψώνει τα ίδια ξεφτισμένα λάβαρα, μόνο και μόνο για να μην συμφιλιωθεί με κάποιο άλλο ρεύμα ή ιδέα. Ακόμα και τώρα που οποιαδήποτε οικονομική διέξοδος θα πρέπει να επέλθει με κοινωνική συνοχή, η Αριστερά προτιμάει τη σύγκρουση και την αναμπουμπούλα, γρονθοκοπώντας τείχη.

Αναπολώντας τις ηρωικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και της κοινωνικής Αριστεράς του 20ου αιώνα, αναδύεται μία πίκρα. Επειδή τελικά, το ζητούμενο της ισότητας, της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών, δεν έχει καμία σχέση με τους κολλημένους, μίζερους στενοκέφαλους που ξέρουν μόνο να κραδαίνουν σημαίες / καδρόνια και να γκαρίζουν. Επειδή πλέον, η πάλαι πότε φρέσκια, ανατρεπτική και ενεργητική ιδεολογία έχει καταντήσει σήμερα πιο συντηρητική και κοντόφθαλμη από τους παραδοσιακούς της εχθρούς.

Έχει ο καιρός γυρίσματα όμως. Και όσο υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται μπροστά, θετικά, και δημιουργικά, τόσο τα φαντάσματα χάνουν την αξία τους. Καλή πρωτομαγιά στους πραγματικούς αγωνιστές!


48 σχόλια:

 1. Δεν είναι μόνο ότι με συγκινείς πολύ με την ιδιαίτερη τιμή που μου κάνεις, αλλά είναι το πόσο με πιάνει το κείμενο σου το πόσο με εκφράζει και δεν είμαι κανένας "τουρίστας"! Έχω ενεργή δράση από το 1966 μέχρι και τώρα, μέσα από διάφορα γκρουπούσκουλα και κομματικούς σχηματισμούς και πάντα είχα αυτόν τον αντίλογο πάνω στα θέματα που τόσο εύστοχα θίγεις! Αλλά κανένας δεν με άκουγε και δεν με ακούει και φαίνομαι πάντα σαν ...γραφικός!
  Τι να πρωτοπεί κανείς: ότι όταν κατέβαζαν τα αεροπλάνα μέσα στον Αύγουστο οι απεργοί της Ολυμπιακής και οι Ελεγκτές Εναέριας κυκλοφορίας, τους λεβιέδες του ρεύματος οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, τραβιούσαν χειρόφρενο στα αστικά λεωφορεία οι κολλάδες και οι σταμούληδες τόσοι και τόσοι εκ του ασφαλούς αγωνισταράδες με τη σιγουριά της μονιμότητας που πληρωνόντανε ακόμη και τις ημέρες της απεργίας και μετά βγαίνανε και βουλευτές, ε! σε πληροφορώ ότι είχανε πάντα την υποστήριξη όχι μόνο της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και των πιο ακραίων αντεξουσιαστών! Αρκεί να αναφέρω ότι μια φορά είχα έρθει σε αντιπαράθεση με κάποιους εξ' αυτών γνωστούς μου γιατί κάνανε στο Πολυτεχνείο συμπαράσταση στους απεργούς τωνα αστικών (τους Κολλάδες)που είχανε κάνει τότε που βγήκε ο Μητσοτάκης 254 μέρες απεργία μέσα σε ένα χρόνο με εντολή του πασόκ για να ρίξουν την κυβέρνηση (οι οδηγοί δεν θέλανε να παεργήσουν και είχανε πιάσει οι τραμπούκοι τις εισόδους των αμαξοστασίων) και ο κοσμάκης που δούλευε στον ιδιωτικό τομέα πληρώνανε ταξί να πάνε στις δουλειές τους για μην τουα απολύσουνε! Αλλά μακρυγόρησα αλλά θα τα ξαναπάμε!
  Προσυπογράφω το κείμενο σου με χέρια και ...πόδια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το κείμενο σου λέει αρκετές αλήθειες και ξύνει πολλά από τα στραβά της αριστεράς.
  Ο τελευταίος που θα βγει να πει ότι η αριστερά είναι στα καλύτερα της είμαι εγώ. Βασικά, αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά ανύπαρκτη.
  Παρόλαυτα, σε κάποια σημεία είναι ισοπεδωτικό, υπερβολικό και άδικο.
  Εκτός αν στο μυαλό σου έχει ορισμένους μόνο από την αριστερά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Η θρησκεία μονοπωλεί την ηθική και η Αριστερά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.". Μόνο που και τα δύο είναι αυστηρώς προσωπικά και υποκειμενικά και κάπου εκεί αρχίζει το μπέρδεμα.

  Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή που όλοι μας χρειαζόμαστε τις φρέσκιες ιδέες και την ενεργητικότητα της αριστεράς, τόσο για να τονωθούμε ψυχολογικά, όσο και για να μπορέσουμε να πορευτούμε και να ανταποκριθούμε ή να ενταντιωθούμε εκεί που πρέπει, τώρα ειδικά, από όσο διαφαίνεται, δεν θα τις έχουμε, προς βλάβη καθενός προσωπικά και της κοινωνίας συνολικά. Ίσως όμως, αυτό να είναι είναι το θετικό (η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος), ίσως βοηθήσει να ξεπηδήσουν νέες ιδέες και πρόσωπα, όπως ξαναφυτρώνει το καμμένο δάσος. Αρκεί να μην μπουν τα αιγοπρόβατα και το μασουλήσουν...

  Για όλους εμάς λοιπόν που θέλουμε να επιβιώσουμε, η μόνη λύση είναι να αφήσουμε την αριστερά και το λοιπό πολιτικό σύστημα που γνωρίζουμε να πεθάνει και να γεννήσουμε ένα καινούργιο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε, ορθολογιστικά, συλλογικά και μακροπρόθεσμα.

  Άντε λοιπόν, καλή ψυχή σε εκείνους και καλά γεννητούρια σε εμάς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ελληνάκι το κείμενό σου είναι πάρα πολύ καλό,αλλά ο τίτλος είναι λανθασμένος. Η αριστερά δεν πεθαίνει: η αριστερά έχει ήδη πεθάνει, και η πορεία της Πρωτομαγιάς δεν είναι παρά ο επιτάφιός της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εχω κάποιες παρατηρήσεις:

  Το βόλεμα πάνω από τα κέρδη – Νομίζω ότι αυτό το έκαναν κατά βάση πράξη οι σοσιαλοδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ και όχι οι αριστεροί. (Ας θυμηθούμε πρώτο βήμα κλαδικές και στη συνέχεια το βόλεμα)

  ….υπάρχει μία συμπαντική, και μία κοινωνική νομοτέλεια που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση ή βελτίωση. – Ο δογματισμός αυτός είναι ίδιον των μελών του ΚΚΕ κυρίως και όχι όλης της αριστεράς. Υπήρχαν μέσα στο ΚΚΕ και υπάρχουν σήμερα αριστεροί που δεν ασπάζονται την λογική ότι η πραγματική ευτυχία και ευδαιμονία έρχονται μόνο πατώντας πάνω στα πτώματα άλλων. Αυτοί οι αριστεροί απέταξαν άλλωστε νωρίς τη φιλοσοφία της Δικτακτορίας του προλεταριάτου.

  …..μιζέρια και κινήσεις πανικού συνεχώς. - Σε κατάσταση πανικού ή όχι, η αριστερά είναι η μόνη που αυτή τη στιγμή αντιστέκεται. Συμφωνώ ότι δεν πείθει γιατί δεν έχει προτάσεις για την έξοδο μας από τη κρίση. Αλλά αναρωτιέμαι στο μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα που επαγγέλλονται όλοι σήμερα γιατί να πληρώσω εγώ και ο κάθε εργαζόμενος που δεν έφτιαξε αυτό το μόρφωμα? Γιατί να πέσω αμαχητί αδιαμαρτύρητα …χωρίς ένα γαμώτο …

  …….Πρέπει απλά να πληρώσουν οι πλούσιοι και τα αφεντικά, διότι ανέκαθεν μόνον αυτοί έφταιγαν. Τί βολικό! Η ρητορική που είχε βάση πριν έναν αιώνα. – Η δομή της κοινωνίας δεν έχει αλλάξει και σίγουρα την οικονομική κρίση δεν την έχει δημιουργήσει η εργατική τάξη. Ποια θα ήταν η ρητορική εκείνη που θα έπειθε έναν μικρομεσαίο, εργάτη ή υπάλληλο να πληρώσει χωρίς να βλέπει φως στο τούνελ?

  Ακόμα και τώρα που οποιαδήποτε οικονομική διέξοδος θα πρέπει να επέλθει με κοινωνική συνοχή. - Κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί για να το ξεπεράσουμε ενωμένοι. Ας μην παραμυθιαζόμαστε! Θα υπάρξουν μεγάλες αναταραχές και ας ευχόμαστε σ΄αυτόν τον αγώνα επιβίωσης που θα ακολουθήσει για τους περισσότερους από μας να υπάρξει μια αριστερά που επιτέλους θα έχει ένα εφικτό όραμα. Μου φαίνεται στην ευχή θα μείνω….

  Προς το παρόν ας μην τα βλέπουμε όλα μαύρα ή άσπρα στην αριστερά υπάρχουν και διαβαθμίσεις του γκρι. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ποτέ δεν θα πεθάνουμε κουφάλα νεκροθάφτη :Ρ
  Λοιπόν, πέρα από τον οπαδικό μου αστεϊσμό... πιάνεις γενικά σωστά κατά τη γνώμη μου τα στραβά της αριστεράς.

  Σε ένα θα διαφωνήσω και είναι το ακόλουθο:
  "Αυτό το αδηφάγο, διεφθαρμένο, σπάταλο και αντιπαραγωγικό τέρας που ονομάζεται Κράτος".
  Αυτό το αδηφάγο, διεφθαρμένο και σπάταλο τέρας είναι αυτό που καλούνε οι αγορές να τις ξελασπώσει όταν δεν καταφέρνουνε να αυτορυθμιστούνε και τα κάνουνε ρόιδο όμως. Επίσης, ναι μεν η αριστερά είναι ίσως υπέρ το δεον κρατικιστική αλλά το ελληνικό κράτος δεν είναι αυτή που το διαχειρίζεται ούτε αυτή που το κατάντησε έτσι. Σε προλαβαίνω και παραδέχομαι πως όντως ένα τμήμα της ονειρεύεται ένα κράτος που έχει πεθάνει εδώ και 20 χρόνια και το οποίο κάνει το ελληνικό μοντέλο να φαντάζει παράδεισος. Αντιλαμβάνομαι πως στο μυαλό σου έχεις την ελληνική εκδοχή του κράτους μα πάλι, το κράτος του διορισμού ημετέρων, του βατοπεδίου και των παγωτών που χρεώνονται στα μυστικά κονδύλια του ΥπΕξ δεν είναι της αριστεράς. Όποιον αριστερό κι αν ρωτήσεις ακόμα κι αν δηλώνει κρατιστής, 8α εννοεί πολύ διαφορετικά πράγματα μ' αυτό (ίσως όσα άτομα τόσες και απόψεις) και σίγουρα όχι την διαιώνιση της σημερινής κατάστασης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ navarino-s

  Υποθέτω τότε ότι και οι δύο μάλλον για τους ίδιους λόγους αποχωρήσαμε από το χωρο ;)

  @ antidrasi + sex

  Σε όλες τις ομάδες και ιδέες υπάρχουν πάντα λαμπρές ή κακές εξαιρέσεις. Κατά τη γνώμη μου όμως, οι λαμπρές εξαιρέσεις της Αριστεράς, όπως και του Αντιεξουσιαστικού Χώρου, έχουν περιοριστεί σε πολύ πολύ πολύ μικρά ποσοστά.

  @ ESKARINA

  Εκεί ακριβώς βρίσκεται το θέμα. Ότι ενώ παραδοσιακά η Αριστερά ήταν η προοδευτική δύναμη που τραβούσε τις κοινωνίες πιο μπροστά, πλέον έχει μείνει και αυτή πίσω και χρειάζεται σύρσιμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ουφ καημένε, αν ήξερα ότι θα ανέβαζες αυτό σήμερα, θα έκανα το σημερινό μου, σχόλιο στο δικό σου να ξεμπέρδευα... :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ Lina

  -Βόλεμα
  Ναι. Ξεκίνησε με τα κομματόσκυλα του ΠΑΣΟΚ, επεκτάθηκε στης ΝΔ, και στη συνέχεια σιγονταρίστηκε από αριστερούς χώρους.

  - επί πτωμάτων
  Κι όμως, ακόμα και η "εκσυγχρονισμένη" Αριστερά έχει τόση εμμονή με το κακό "κέρδος" που ανά καιρούς η ρητορική της ταυτίζεται με του ΚΚΕ.

  - κινήσεις πανικού
  Εδώ ακριβώς κολλάει το "οι κοινωνίες και οι άνθρωποι έχουν αλλάξει". Διότι πλέον η αντίσταση, υποχρεωτικά πρέπει να συνοδεύεται με αντι-πρόταση. Διαφορετικά είναι απλά γκρίνια. Και η γκρίνια είναι υποτιμητικό στοιχείο για τον οποιονδήποτε. Επίσης, αντίσταση στο κουτουρού, χωρίς σχέδιο σημαίνει μεγαλύτερη κρίση. Εκτός αν δοκιμάζεται απλά η τακτική της πρόκλησης του χάους ποντάροντας απλά ότι κάτι καλό μπορεί να αναδυθεί από το χάος. Εκεί πάω πάσσο.

  - δομή κοινωνίας
  Η πάλαι πότε εργατική τάξη έχει γίνει μικροαστική, και η πάλαι πότε μικροαστική, έχει γίνει αστική. Τα όρια είναι λεπτά αλλά και πολύ σημαντικά. Επίσης πώς γνωρίζεις εσύ ότι η εργατική τάξη δεν έχει συμβάλλει στην κρίση; Γνωρίζεις όλους τους "εργάτες" της χώρας προσωπικά και γνωρίζεις τί λαμογιές μπορεί να έχουν κάνει κάποιοι από αυτούς; Εννοώ ότι, ακριβώς επειδή η εργατική τάξη δεν έχει την ομοιογένεια και τα ενιαία ποιοτικά χαρακτηριστικά που είχε κάποτε, δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε αναλύσεις σε μαζικό επίπεδο. Η ρητορική είναι απλή: Δουλεύουμε όλοι για να δούμε φως. Συλλογικά και μεθοδικά. Όχι με τους τρόπους που δουλεύαμε μέχρι τώρα.

  - πέρι συνοχής
  ...Προφανώς μόλις απάντησες στην προηγούμενη ρητορική μου ;)

  Προς το παρόν οι διαβαθμίσεις του γκρι έχουν χάσει την απόχρωσή τους και έχουν επιλέξει να μαυρίσουν.

  @ latecomer

  Ναι αλλά έτσι, δεν θα μπορέσει ποτέ να επέλθει κάθαρση του "κακού" κράτους. Γιατί τα πλουτο-λαμόγια θα κατηγορούν τον συνδικαλισμό για τα κακά του κράτους, και οι συνδικαλιστές τα λαμόγια.

  Και οι δύο έχουν εξίσου λερωμένη τη φωλιά τους. Και αν δεν την έχουν, και πάλι δεν έχει κάποια πρακτική σημασία αυτο. Σημασία έχει με τί μυαλά θα χτιστεί το καινούργιο κράτος. Πάνω σε τί αρχές θα δομηθεί;

  @ ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ' ΑΛΩΝΙ

  Δεν ήξερες, δε ρώταγες; :p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Λόγω εξαρτησιακών δεδομένων δεν μπορώ να απαλλαγώ πλήρως και τα τελευταία χρόνια κάνω το ...ΚΑΠΗ μου στον ΣΥΝ που τον διακρίνουν τα ίδια συμπτώματα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Είσαι πράκτωρ των αμερικάνων, των Νεφελίμ, του ιμπεριαλισμού και της πλουτοκρατίας.
  Θα εκτελεστείς συμβολικά δια παλουκώματος ή εναλλακτικά θα καταδικαστείς να διαβάσεις σε μια εβδομάδα όλα τα άρθρα του Ευαγγελίου. ΕΕΕΕ Ριζοσπάστη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Διαβαθμίσεις του γκρι; Στην αριστερά; Αυτοί είναι πιο περιχαρακωμένοι και από το ΛΑΟΣ και Κολωνάκι.
  Πλάκα κάνουμε;
  Που βλέπεις μερικούς μερικούς να σκούζουν και καλά από ανθρωπισμό για τον Τόντι, την Κούνεβα κλπ κλπ κλπ αλλά δεν έχουν πει ούτε ένα "κρίμα ρε γαμώτο" για το Διαμαντή Μαντζούνη (αλλά ξέρω, αυτός έπρεπε να είχε πεθάνει γιατί έκανε το έγκλημα να είναι αστυνομικός), ή τον αστυνομικό που έφαγε -εκτός υπηρεσίας- 3 σφαίρες στο στήθος προσπαθώντας να αποτρέψει ληστή σε σουπερμαρκετ πέρσι ή τον άλλο που εκτελέσαν εν ψυχρώ οι απλοί ληστές (που τους πιάσαν χτες στη Θεσσαλονίκη).. Θέλουν να μου πούνε για γκρίζο;; ΠΛΑΚΑ κάνουμε; Άτομα που εκτιμούν την ανθρώπινη ζωή και τους αγώνες, αλλά μονο των δικών μας, θα έρθουν να μου πουν ότι δεν είναι όλα άσπρο μαύρο;... και δε μιλάω προσωπικά προφανώς για την κοπελιά που το ανέφερε, δεν την ξερω.
  Αλλά έχω βαρεθεί να βλέπω στο τουίτερ λαρυγγισμούς οδύνης -αλλά μόνο για τους "δικούς μας".
  Όπως και με το παιδάκι που έχασε τη ζωή του από τη βόμβα. Αγανάκτησαν 2-3 μέρες, αλλά μόλις μυρίστηκαν ότι το έκαναν οι "επαναστάτες" του Μαζιώτη, λούφαξαν. Και πήγαν και καλά να το ρίξουν σε "ακροδεξιές οργανώσεις" γιατί "ε ποιοί άλλοι θα χτύπαγαν μετανάστη; εμείς; ποτέ" ..
  ας σοβαρευτούμε και λίγο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ Διογένης ο σκύλος

  Κανονικά θα έπρεπε να ψέλνουν και "ω γλυκύ μου εάρ", αλλά όταν είσαι στραβωμένος, πώς να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την φύση;

  @ navarino-s

  Αν μη τι άλλο, σίγουρα θα συζητάτε πολλά ενδιαφέροντα με τους "γηραιότερους" συντρόφους. Αρκεί να παραμένετε αισιόδοξοι :)

  @ Prophet Estarian

  Σε έχω παρακαλέσει χιλιάδες φορές να σταματήσεις να αποκαλύπτεις το πραγματικό μου επάγγελμα. Θα μείνω άνεργος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Παραπιπτόντως, δήλωση Μαϊλη είδες, έτσι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Όλα καλά και όλα ωραία.
  Η Αριστερά έχει κάνει πολλά λάθη. Πάρα πολλά. Τόσα που κατάντησε ρετσινιά. Η ΙΔΕΑ της Αριστεράς (κ του Κομμουνισμού ειδικότερα) δεν είναι έτσι. Ισότητα είναι η λέξη κλειδί. Ανθροποκεντρικότητα!
  Το ότι υπάρχουν μερικοί εργατοπατέρες και κάποιοι αριστεροί του κώλου δεν σημαίνει ότι αυτό είναι η Αριστερά - τουλάχιστον όχι η Αριστερά που εγώ έχω στο μυαλό μου.
  Στο κάτω κάτω της γραφής τη κρίση δεν τη δημιούργησε το ΚΚΕ κ ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ. Τη δημιούργησαν άνθρωποι της εξουσίας που κάνανε πάρτυ με δανεικά. Θέλετε ονόματα; Παπανδρέου Ανδρέας, Τσοβόλας και ΣΙΑ. Είχαν και άξιους συνεχιστές - οι περισσότεροι εξ αυτών με παρελθόν δοσίλογου: Μητσοτάκης, Έβερτ κτλ.
  Σε καμία περίπτωση δεν τη δημιούργησα εγώ. Οπότε, με ποια συνοχή να πορευθώ; Πορεύθηκα μία φορά και ήταν αρκετο: εποχή Σημίτη.
  Εεεε λοιπόν αυτή η Πρωτομαγιά πρέπει να γιορταστεί΄. Να γιορταστεί αληθινά, πραγματικά και να θυμηθούμε πως ξεκίνησε και τι κατακτήθηκε. Να θυμηθούμε τα πραγματικά κεκτημένα της εργατικής τάξης. Αυτά για τα οποία χύθηκε αίμα.

  Καλό το άρθρο και το γράψιμο. Να τα βγάζεις περισσότερο στη φόρα.

  ΥΓ: Ο αγώνας δεν πρέπει να σταματάει ποτέ. Πρέπει όμως κυρίως να ξεκινάει και να εφαρμόζεται στη καθημερινότητά μας. Από εμας τους ίδιους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και η όχι ακριβώς αντίθετη άποψη, κατά την οποίαν για να πεθάνει κάτι πρέπει να υπάρχει. Διότι επί της ουσίας αν εξαιρέσουμε την ταμπέλα "αριστερά", ώρες, ώρες πολύ αναρωτιέμαι ποια η λοιπή σχέση. Εδώ ας πούμε ελέγχθη μέχρι και ότι τα σχολεία θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί για τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ προκειμένου να μετατοπίσουν τα πάντα 2 μέρες μετά (και εν συνεχεία και όλοι οι υπόλοιποι). Κ.ο.κ.
  Και το λυπηρό είναι ότι υπάρχουν σοβαρότατες αριστερές φωνές διαχρονικά, οι οποίες καταπνίγονται συνήθως "ενδοοικογενειακά" ως αιρετικές και ενίοτε φασιστικές κιόλας (sic).
  Κατά τα λοιπά δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ.

  @prophet
  Καλά, η δήλωση Μαϊλη ήταν όλα τα λεφτά. Μνημείο δημοκρατικού λόγου, από μάρμαρο Πεντέλης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Καμία αριστερά -ως ιδεολογία- δεν είδα να πεθαίνει φίλε μου.
  Απλώς το πασόκ έδειξε το αληθινό του πρόσωπο.
  Είναι το ίδιο με πολλούς που λένε πως είναι άθεοι μέχρι τη στιγμή που θα σου πουν πως βλέπουν τον Ιησού ως "το απόλυτο είδωλο". Θα κατηγορήσεις την αθεΐα για κάποιον που είναι ψεύτης;
  Θα κατηγορήσεις την αριστερά για κάποιους που δεν έχουν ούτε αρχές ούτε ηθική;
  Στην Ελλάδα δεν γνωρίζω κανένα κόμμα που να εκφράζει πραγματικά την αριστερά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @ Prophet Estarian

  Ναι. Θεός! Αυτός θα έκανε τέλεια παρέα με τον Βουλγαράκη. Θα μπορούν να πετάνε παρέα τις πατάτες τους.

  @ George

  Τα είπες όλα στο Υ.Γ. σου. Τί εννοείς να τα βγάζω στη φόρα; Να τα στείλω στην Τυποεκδοτική; ;)

  @ Hades

  Πχ Βασίλης Ραφαηλίδης. Αριστερός με τη βούλα που επισήμως δήλωνε πόσο απεχθανόταν την Αριστερά. Τρισμέγιστος! Δεν είναι τυχαίο ότι τα έλεγε και σωστά όσα έλεγε.

  @ stardust30

  Δεν έκανα αναφορά ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε σε κάποιο κόμμα με αριστερή ή μη ταμπέλα.
  Χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω προσωπικά, το επιχείρημα που χρησιμοποιείς είναι ελαφρώς χριστιανικό ;)
  Είναι το κλασσικό "εγώ διαφωνώ τελείως με την εκκλησία, και με αρκετά εδάφια της βίβλου, αλλά είμαι πραγματικός χριστιανός" ή "Ο χριστιανισμός κατά βάθος είναι αγνή και αλτρουιστική κοσμοθεωρία, αλλά οι περισσότεροι χριστιανοί είναι κακοί".

  Κοινώς, μπορεί το 98% της ιδεολογίας μου να είναι σάπιο, αλλά εγώ ανήκω στο αγνό 2%. Μία μαζική ιδέα ή νοοτροπία όμως δεν λειτουργεί έτσι. Έχει ρητές θέσεις και απόψεις που εκφράζονται από συγκεκριμένες πλειοψηφικές ομάδες. Διαφορετικά δεν είσαι αυτό που νομίζεις ότι είσαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Έχουμε πολλά ακόμη να δούμε σε μια κοινωνία που οι αρετές γίνονται ελαττώματα και τα ελαττώματα αρετές.

  Αυτές τις μέρες γράφεται ιστορία ελληνάκι και είμαστε ακόμη στις πρώτες σελίδες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Kαλημέρα.Να ρωτήσω αν μπορώ να αναδημοσιεύσω το κείμενο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Πολύ σωστός ο παραλληλισμός με τη θρησκεία. Για την ακριβεία, το βρίσκω πιο εύκολο να πιστέψω οτι υπάρχει μεταθανάτια ζωή στην οποία ο καλός θεούλης θα απονέμει δικαιοσύνη, παρά οτι οι εργάτες θα επαναστατήσουν, θα καταλάβουν τα μέσα παραγωγής, και θα έρθει η επι γης ειρήνη και ευημερία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. @ ηλιόγραφος

  Μοιραζόμαστε την ίδια αισιοδοξία!

  @ donasonora

  Φυσικά και μπορείς αρκεί να αναφέρεται η πηγή. Υπάρχει και το σχετικό policy στην αρχική σελίδα κάτω από τον εύστοχο τίτλο "Προσοχή κειμενοκάπηλοι!" ;)

  @ Jim Slip

  Αυτό δεν το είχα σκεφτεί! Σωστό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. καλογραμμένο και εύστοχο!

  Μετά από 40 χρόνια σοσιαλιστικής ευδαιμονίας, με κρατικοποιήσεις (από τον γέρο Καραμανλή ακόμα),κοινωνικοποιήσεις (Αντρέας), ατιμωρησία και χαβαλέ, "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" ήρθε ο λογαριασμός.

  Το κακό είναι οτι πεθαίνοντας η Αριστερά φροντίζει να σκοτώσει και ότι απέμεινε όρθιο (βλ. ΠΑΜΕ & Πειραιάς)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Σαν να ενοχλήθηκες που δεν έχω αποχωρήσει και μου απαντάς με έναν κάπως απαξιωτικό τρόπο, εκλαμβάνοντας το χιούμορ της βιολογικής κάμψης ως υποταγή! Υποταγή είναι το σπίτι και η πολυθρόνα. Δεν συζητάμε μόνο ρίχνουμε και κάποια κάγκελα στην παραλία κάνουμε αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις, αντιπολεμικά συλλαλητήρια κλπ κλπ. Άλλο το ό,τι αν ήμουνα τώρα νέος θα ήμουνα "κουκουλοφόρος"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. @ ser

  Θα έπεφτε ποτέ αμαχητί ο βολεμένος;

  @ navarino-s

  Με παρεξήγησες. Το είπα από την άποψη ότι σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί συνομίλικοί σου που μοιράζεστε τις ίδιες ιδέες, και ενδεχομένως την ίδια απογοήτευση για τις νοοτροπίες κάποιων νεώτερων γενεών. Το είπα με συμπάθεια, και όχι ειρωνεία ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τα λεγόμενα σου.
  Η σημερινή Αριστερά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα οικτρό απολίθωμα. Ένα μνημείο της ανθρώπινης ικανότητας να διαστρεβλώνει και να παραμορφώνει ιδέες και ελπίδες.
  Σαφώς και θεωρώ ότι στο χώρο της αριστεράς σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι σκεπτόμενοι με προτάσεις και λύσεις αλλά δυστυχώς άλλοι κάνουν κουμάντο.
  Σαν απλό παράδειγμα της δογματικής εμμονής των Αριστερών σε απολιθωμένα σύμβολα παραθέτω χαρακτηριστικό παράδειγμα.
  Συζήτηση μεγάλης παρέας σε φιλικό σπίτι, για κινηματογράφο και θέατρο. Στη ροή της βραδιάς αναφέρω ενθουσιασμένος και σχολιάζω την ταινία "Οι ζωές των άλλων" που στηλιτεύει τις πρακτικές του καθεστώτος της πρώην Αν Γερμανίας. Ακαριαία σβήνει το χαμόγελο και η διάθεση από το πρόσωπο ενός φιλικού ζευγαριού (οργανωμένων στο ΚΚΕ από παιδιά)οι οποίοι από εκείνη τη στιγμή και μετά δε μου μιλούσαν και σε 15 λεπτά έφυγαν με μούτρα.
  Τα συμπεράσματα δικά σας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Ενδιαφερων συσχετισμος: «Η θρησκεία φθονεί την απόλαυση, τον υλισμό, τη γνώση, τη σεξουαλικότητα, την ελευθερία. Η Αριστερά φθονεί τον πλούτο, την ανάπτυξη, την οικονομική διαφορετικότητα, τις επιλογές.»

  Σκληρο μεν, το κειμενο, αλλα... ξυπνητικον! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. ...και μπάη δε γουέη, κάποιος να ενημερώσει τους συνδικαλιστές ότι και ο συνδικαλισμός πέθανε. Πρέπει να ενημερωθούν, για να αλλάξουν ιδεολογία, αλλιώς κινδυνεύουν (μαζί με την Αριστερά) να χαθούν στο μεγάλο ΓΚΡΑΑΑΝΓΚ που έρχεται! Ποιός θα στείλει το ...memo;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Εξαιρετικό κείμενο!!! Συντάσσομαι απολύτως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Λες αρκετες αληθεες αλλα εισαι αδικος οσον αφορα ενα τουλαχιστον τμημα της Αριστερας.Να σου θυμισω οτι εδω και 30 τουλαχιστον χρονια ο Λ.Κυρκος ελεγε οτι πρεπει"να βαλλουμε την Ελλαδα να δουλεψει";Να σου θυμισω οτι σε καθε συγκεντρωση δεν εχανε την ευκαιρια να προειδοποιει για τον υπερογκο δανεισμο της χωρας λεγοντας απο το 1980 οτι το καθε παιδι που γεννιεται ειναι ηδη χρεωμενο με 3.000.000 δρχ.και αυτο υποθηκευει το μελλον;Να σου υπενθυμισω οτι μιλαγε για την αναγκη των διαρθρωτικων αλλαγων στην οικονομια,την αγροτικη οικονομια,ειδικοτερα,με αναδιαρθρωσεις καλλιεργειων,νεα προιοντα,κ.λ.π;Να σου θυμισω τις προφητικες παρεμβασεις του Μιχαλη Παπαγιαννακη κατα της διεξαγωγης των Ολυμπιακων αγωνων,γιατι δεν μπορουσαν να τους σηκωσουν οι πλατες της στρεβλης μας οικονομιας;Η την αναγκη εξορθολογισμου του δημοσιου τομεα για την οποια πιανοταν συνεχεια στα "χερια"με το λεγομενο"αριστερο" ρευμα;Αληθειες με τεραστιο πολιτικο και προσωπικο κοστος για την Ανανεωτικη Αριστερα απο εναν κοσμο μαθημενο να αρεσκεται στο χαιδεμα των αυτιων και καλοπερασης του.Και αλλα ων ουκ εστιν αριθμος. Μην γινεσαι ισωπεδωτικος και αδικος γιατι ετσι καταστρεφεις και τη μοναδικη δυνατοτητα μιας αλλης αριστερας δηλ.την ελπιδα για μια αλλη κοινωνια.Και τοτε το μονο που θα μας μενει θα ειναι η παραιτηση και η πληρης βαρβαροτητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. @ στωικός

  Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί πρόσφατα σε φίλο, όπου είχε πάει Βουδαπέστη με γκρουπ. Η ξεναγός αρνήθηκε να τους πάει στο μουσείο του τρόμου, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι κάτι το αξιόλογο. Φυσικά η ξεναγός ήταν ΚΚΕ.

  @ Rodia

  Πολλές φορές το ξυπνητήρι δεν αρκεί για να ξυπνήσεις. Χρειάζεται και μερικές μπάτσες :)

  @ Tsiroto

  Να αναθέσουμε στην Τυποεκδοτική να το εκτυπώσει και να τους το στείλει, μιας και δουλεύουν και στις απεργίες που όλοι οι συνδικαλιστές μαζεύονται για τη φραπεδούμπα στους δρόμους.

  @ Slartibarfast

  Ευχαριστώ. Χαίρομαι!

  @ ΕΡΜΗΣ

  Σε κάθε χώρο, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι σωστοί, σκεπτόμενοι και άξιοι εκπρόσωποι του εν λόγω χώρου. Όταν όμως αυτοί πλέον δεν εκπροσωπούν ούτε το 5% του εκάστοτε χώρου, τότε δεν μιλάμε για τον ίδιο χώρο.
  Στο κείμενό μου άλλωστε κάνω μνεία για αυτή τη διαφορά.

  Άλλωστε μοιραζόμαστε την ίδια πίκρα. Δεν γίνεται όμως να αποσιωπούμε μία κατάντια για να μη θιχτεί ο χώρος. Εφόσον έχει αποτύχει, καιρός να κάνει στην άκρη να αναδυθούν πιο φρέσκιες ιδέες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Τον απο μηχανής Θεό περιμένει και η αριστερά.
  Ο Θεός όμως έχει άλλες δουλειές τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. "Η ρητορική είναι απλή: Δουλεύουμε όλοι για να δούμε φως. Συλλογικά και μεθοδικά."

  Πες τα γαμώτη μου γιατί θα εκραγώ.

  Έχω την αίσθηση πως είμαστε μέσα σ' έναν κλοιό φωτιάς κι έχουμε διάφορους απ' έξω που κάθονται δίπλα σε κουβάδες με νερό και τσακώνονται ποιός την ξεκίνησε.

  Dude! ΠΡΩΤΑ σβήνουμε τη φωτιά και ΜΕΤΑ φωνάζουμε. Αλλιώς αυτοί που είναι μέσα στον κλοιό, ψοφάνε.

  Πολύ ωραίο και σαφές το άρθρο σου και προσυπογράφω. Ένα στοιχείο ακόμη που προσάπτω σ' αυτήν την αριστερά είναι πως, τελικά, βοήθησε στο ν' απομακρυνθεί ο νέος κόσμος από οτιδήποτε πολιτικό.

  Η αποστροφή απέναντι στους βολεμένους επαναστάτες, τα αριστερά αφεντικά με τις δεξιές τσέπες (ω, έχω να κάνω μακρύ post γι' αυτούς) και την εμμονή με τις διασπάσεις, είναι κοινή ανάμεσα στις πιο φρέσκες γενιές.

  Συλλογικότητα. Μεθοδικότητα. Βιώσιμες προτάσεις.

  Ας κάνει η αριστερά αυτό που θα έπρεπε να κάνει: να αντιπροτείνει και να βοηθάει τον κόσμο να ονειρευτεί παραγωγικά για το μέλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Κάτι που δεν ανέφερες στο ποστ και ξέχασα και εγώ να αναφέρω σε αυτό το αντιαριστερό παραλήρημα βρωμερέ πράκτορα της ΣΙΑ και των Μασώνων:Η ελληνική αριστερά, στο σύνολό της, πάσχει από το σύνδρομο ηδονής του κυνηγημένου. Δε γουστάρουν ρε φίλε να είναι νόμιμοι, πως το λένε. Θέλουν πάντα να έχουν την αίσθηση ότι τους κυνηγούν και τους κατατρέχουν για να εξυψώνουν τους ηρωϊκούς αγώνες τους. Και όταν ακόμα δεν τους κυνηγούν, αυτοί πάλι το ζορίζουν ώστε να παρουσιαστούν θύματα..
  Δεύτερο τεράστια ιδεολογική τους αποτυχία είναι ότι βάζουν πλέον τέτοια στεγανά στις απόψεις τους που καταλήγουν πιο αρτηριοσκληρωτικοί και από τους απέναντι. Δες το σκηνικό π.χ με τον τύπο που παλουκώθηκε. Με το που έγινε γνωστό, αμέσως έβγαλαν πόρισμα ότι το κάναν χρυσαυγίτες. Για αυτούς, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Και οποιοδήποτε άλλο πόρισμα, δεν πα να χει DNA, αποτυπώματα, φωτογραφίες,βίντεο, μάρτυρες, αποκλείεται ως συνωμοσία της αστυνομίας. Και αυτό ισχύει για τα πάντα. Οριζόντιες και κάθετες διαπιστώσεις σε κάθε περίπτωση. ΟΟΟΟΟΟΛΟΙ απο κει "κακοί", όοοοοοοοοοοολοι απο την άλλη "καλοί".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Τα ίδια περίπου είχα γράψει πριν 1-2 χρόνια μόνο που τότε η αριστερά δεν είχε φτάσει ακόμα να πιστεύει ότι θα κάνει επανάσταση κτυπώντας τον τουρισμό της Ελλάδας.
  Μόλις πριν από λίγο ήρθε η είδηση ότι 20 άτομα δεν άφησαν αεροπλάνο με τουρίστες να πιάσει στο αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς και αναγκάστηκε να πάει στο Άκτιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Δυστυχώς ο επιθανάτιος ρόγχος είναι επώδυνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. @ habilis

  Ναι... Δουλειές με φούντες!

  @ attackofthequasars

  Αριστεροί με δεξιές τσέπες... Έχω και εγώ παραδείγματα. Έχω μάλιστα και παραδείγματα με αντιεξουσιαστές με πλούσιο μπαμπά και μαμά. Εξίσου καραγκιοζιλίκι ιδεολογίες.

  Στην τελική, και εγώ μπορώ να αντιδράσω για 1002 πράγματα. Σιγά τα ωα και το επίπεδο ιδεολογίας που χρειάζεται κανείς για να αντιδράσει.

  @ Prophet Estarian

  Κάποτε ο πατερούλης είχε βγάλει μία λίστα με "ψυχικές ασθένειες" για τους αντιφρωνούντες του κόμματος. Θα μπορούσαμε και εμείς να βρούμε τις ψυχικές διαταραχές στις οποίες εμπίπτουν τα παραδείγματά σου.

  @ αθεόφοβος

  Είπαμε... Το Ζενίθ, ήταν κρουαζιερόπλοιο-γκέτο. Είμαι σίγουρος ότι και η πτήση για Κεφαλλονιά ήταν με αεροπλάνο-ιμπεριαλιστικό-τραστ.

  @ apogonos

  Με λίγη αισιοδοξία, θα μπορούσε να γίνει πιο δημιουργικός. Για κάτι καλύτερο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Δεν συντάσσομαι με το κείμενό σου. Χρησιμοποιείς επιχειρήματα χειριστή οδοστρωτήρα για να μας πείς τι; Πως δεν έχει η αριστερά να παραδώσει οδηγίες χρήσης για εγκατάλειψη του πλοίου; Πως υπερασπίζεται το κράτος; Αλήθεια; Αυτό το στερεότυπο των μμε το αναπαράγεις και εσύ; Λυπάμαι! Ειδικά που δεν κατανοείς τί σημαίνουν τα μέτρα ΔΝΤ για την κοινωνία.
  Απεταξάμην λοιπόν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. @ raveionistis

  Σε γενικές γραμμές όντως αυτά λέω. Δεν γνωρίζω τα στερεότυπα των ΜΜΕ γιατί δεν τα πολυπαρακολουθώ, αλλά δεν αποκλείεται οι θέσεις μου συμπίπτουν με κάποια. Με τα γραφόμενα όλων μπορεί να συμβεί αυτό.

  Σε ποιο σημείο του κειμένου μου ακριβώς, φάνηκε ότι δεν κατανοώ τις επιπτώσεις του ΔΝΤ για την κοινωνία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. "Ανακοινώθηκαν οι όροι ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ για τη χορήγηση του πακέτου στήριξης και η πρώτη αντίδραση ήταν πάλι «όλοι στους δρόμους». Χωρίς εξήγηση. Χωρίς σοβαρή αιτιολόγηση ή σκέψη πέρα από τον πρώτο συναισθηματικό φόρτο και τον αυθόρμητο λαϊκισμό." Με αφορμή αυτό το απόσπασμα λοιπόν... Εκτός αν θεωρείς πως η αριστερά δεν εξήγησε τί σημαίνουν τα μέτρα για την κοινωνία.
  /
  Φίλτατε δεν είναι κάτι που θα γράψω με ευχαρίστηση, όμως φοβάμαι πως η νέα, η φρέσκια ιδεολογία που θα ήθελες να συμφιλιωθείς είναι πιό παλιά από όσο διαφημίζεται. Και εμπάσει περιπτώσει, αφού δεν παρακολουθείς τα μμε, κάνε μόνος σου ένα μικρό ρεπορτάζ για τις θέσεις της αριστεράς πριν γράψεις: "Αυτό το αδηφάγο, διεφθαρμένο, σπάταλο και αντιπαραγωγικό τέρας που ονομάζεται Κράτος, και τώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν το γκρεμό, παρασέρνοντας ολόκληρη τη χώρα μαζί του, συνεχίζει να είναι το λάβαρο μίας Αριστεράς που έχει χάσει το δρόμο και το νόημα χρόνια τώρα."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. @ raveionistis

  Σε αυτή την παράθεση, δεν νομίζω ότι εξάγεται το συμπέρασμα πως δεν κατέχω τις επιπτώσεις του ΔΝΤ. Έκανα μία διαπίστωση. Δεν εξέφρασα άποψη.

  Η εξήγηση της αριστεράς ήταν ελλειπής. Και το χειρότερο απ'όλα (που ίσως συνοψίζει και ολόκληρο το νόημα της ανάρτησης), ότι δεν είχε ούτε μία σοβαρή/ρεαλιστική πρόταση ως εναλλακτική.

  Δεν είμαι δημοσιογράφος για να κάνω ρεπορτάζ. Παρατηρώ, συζητώ, αφουγκράζομαι και συμπεραίνω. Μακριά από ταμπέλες και στερεότυπα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Αν στην κηδεία που στήνετε ανοίξετε μεγάλο λάκκο ... θυμηθείτε να πέσετε και εσείς μέσα.. χάρη θα κάνετε.. χαχα

  Η Αριστερά διαδήλωνε στην πρώτη γραμμή με 1.000.000! η αντικαπιταλιστική αριστερά βάζει την πιο σκληρή κόντρα με το σύστημα στις προτάσεις της για κρατικοποιήσεις των τραπεζών (δείτε ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί δεν είναι στραβός ο γυαλός.. εσείς στραβά αρμενίζετε..)

  Συντροφοι (λέμε τώρα...) αντε καλά μνημόσυνα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. @ unripe

  Καταρχάς, δεν καταλαβαίνω ακριβώς σε ποιους αναφέρεσαι με τον δεύτερο πληθυντικό.

  Κατά δεύτερον, μήπως υπερβάλεις λιγουλάκι με το 1.000.000; Κόψε κανα δυο μηδενικά!

  Κατά τρίτον, μία προσωπική συμβουλή. Μην βλέπεις εχθρούς κοιτάζοντας ταμπέλες. Δες τον άλλο κατάματα και τότε κρίνε. Οι ταμπέλες είναι τακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων και νοοτροπιών, τις οποίες θέλω να πιστεύω ότι δεν συμμερίζεσαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Χαμος!!

  Θα συμφωνήσω εν μερει.
  Δηλ. ναι μεν οι όροι παραμενουν οι ιδιοι (πλουσιο-φτωχοι, κεφαλαιο-εργαζομενο κτλ κτλ), οποτε εκει κανεις λαθος (εδω ακομα και οι "παραδοσιακες δυναμεις" χρησιμοποιουν πλεον τον διαλεκτικο υλισμο σαν επιστημονικο εργαλειο αναλυσης) αλλα το προβλημα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κυριως αριστερας δεν ειναι αυτο (αυτο που λεμε ξυλινη γλωσσα πχ). Μακαρι να ηταν αυτο.


  Ειναι πως η ιδεολογια απεμποληθηκε και μετατραπηκε σε ταση για γκρινια. Η ΕΛ αριστερα σημερα ειναι καλη μονο για να "κινει νηματα" και να δρα ως λομπι-υπερασπιστης διαφορων ομαδων, ασχετως τελικά προελευσεως.

  Δεν εξηγειται αλλιως πως ..συνταχθηκε με τα πασοκολαμογια των ΔΕΚΟ ή με τους μεταφορεις-φορτηγατζήδες (που δρωντας ως μεσαζοντες στην ουσια κερδοσκοπουν σε βαρος των αγροτων ΚΑΙ του καταναλωτη)

  Το λες και συ αλλωστε:

  "Χωρίς σχέδιο, χωρίς οργάνωση και χωρίς πρόταση. Χωρίς ψυχραιμία και χωρίς ανάλυση της πραγματικότητας. Ανακοινώθηκαν οι όροι ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ για τη χορήγηση του πακέτου στήριξης και η πρώτη αντίδραση ήταν πάλι «όλοι στους δρόμους». Χωρίς εξήγηση. Χωρίς σοβαρή αιτιολόγηση ή σκέψη πέρα από τον πρώτο συναισθηματικό φόρτο και τον αυθόρμητο λαϊκισμό."

  Που ειναι οι προτασεις της αριστερας ΣΗΜΕΡΑ για καποιο δοθεν προβλημα; Ή ειναι προταση τα
  * διορισμος ολων
  * μη πληρωμη του χρεους
  κτλ έτσι σκέτα; Εκθεσεις ιδεων γραφουμε;

  Αυτα ειναι απλα αφορισμοι. Μπορει να γινουν (ισως) αλλα οχι ως προτασεις-θεσφατα αλλα ως προτάσεις μελετημενες, κοστολογημενες, βασει σχεδιου που κατατιθεται και ειναι δουλεμενο στις λεπτομερειες. Ειδατε ποτε κατι τετοιο;

  Το ειχε γραψει ο Δειμος νμζ:

  Ειναι απαραδεκτο αριστεροι bloggers οπως η cynical ή ο techie πχ να γραφουν σοβαρές μελετες και αναλύσεις για διαφορα ζητηματα, με κοστολογησεις, επιχειρηματα και προτάσεις και συσσωμη η Ελληνικη αριστερα να αδυνατεί να παράξει μια τέτοια, έστω και ως εναλλακτική πρόταση ρε αδερφε. Οι προτάσεις της έχουν καταντήσει να ειναι ....ζωγραφιές όπως "τα προβατα που κοιμουνται αγκαλια με τα λιονταρια". Ευχολογια και γκρινια οταν δεν πιανουν δηλαδης. Το ιδιο με τη θρησκεια......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Τα όσα γράφεις δεν αξίζουν κριτικής. Το περιεχόμενο τους είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις βασικές αρχές της νεοφιλελεύθερης θεωρίας(κατηγορώ εναντίον της αριστεράς, ύμνοι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αναγόρευση του κράτους ως φορέα αναξιοπιστίας ανελευθερίας και θύλακα προστασίας της τεμπελιάς και του ρουσφετιού), μιας νεοφιλελεύθερης θεωρίας εξ’ ορισμού, εξ΄αρχής, αν θες, εναντίον της κοινωνίας. Επίσης είσαι αντιφατικός. Κατηγορείς την ελληνική αριστερά(σωστά σε πολλά σημεία, δε λέω) ως προσηλωμένη σε κοινωνικές αναλύσεις προηγούμενων εποχών, ενώ από την άλλη προτείνεις, έστω και επιδερμικά, χωρίς να το συγκεκριμενοποιείς εννοώ, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, συνταγές που δεν είναι καινούριες, αλλά έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει(Πινοσέτ, Θάτσερ, Ρήγκαν κλπ).. Το ότι δεν έχουν δοκιμαστεί στην Ελλάδα, δεν αποτελεί υπέρ τους επιχείρημα, αφού ως γνωστόν δύο λάθη ουδέποτε κάνουν ένα σωστό. Σε τελική ανάλυση δεν μπορείς να εμφανίζεσαι ως υπέρμαχος νέων, φρέσκων ιδεών, ενόσω την ίδια στιγμή ο λόγος σου συμπλέει με τη ρητορική (ακρο)δεξιών θεωρήσεων, που απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν φρέσκες. Επιπλέον, θέλω να κάνω μια δυο παρατηρήσεις, για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τη σύγχρονη Αριστερά(και ουχί την ελληνική κοινοβουλευτική αριστερά εντός της οποίας σκόπιμα και ύπουλα περιχαρακώνεις ολόκληρο το αριστερό εποικοδόμημα). Γράφεις « η Αριστερά φθονεί τον πλούτο, την ανάπτυξη, την οικονομική διαφορετικότητα, τις επιλογές». Και το γράφεις αυτό ενώ λίγες γραμμές πριν, αναλύεις σωστά, κατ’ εμέ, τις σκοταδιστικές αντιλήψεις του χριστιανισμού, που τάσσεται κατά της σεξουαλικότητας, της γνώσης κλπ. Η προπαγάνδα σου είναι επιπέδου δημοτικού, αφού και ένα μικρό παιδί θα καταλάβαινε πως η απόπειρα να εξισώσεις τον σκοταδισμό της θρησκείας με τις δήθεν αναχρονιστικές αναλύσεις της αριστεράς, είναι άκαιρη και άτοπη. Η Αριστερά, σε αντίθεση με τη θρησκεία που πράγματι φθονεί άδικα τη σεξουαλικότητα και τη γνώση, δεν φθονεί γενικά και αόριστα τον πλούτο, ούτε είναι εναντίον της ανάπτυξης. Τάσσεται απλώς κατά της συσσώρευσης του πλούτου στα χέρια των ολίγων, που έχει σαν συνέπεια την οικονομική εξαθλίωση των πολλών. Ναι, αυτό το σενάριο η Αριστερά δεν το θεωρεί επιλογή, σε έναν τουλάχιστον πολιτισμένο κόσμο. Δεν θεωρεί επιλογή να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, για να επωφελούνται οι ελάχιστοι. Θεωρεί αυτό το σενάριο επονείδιστο. Είναι αυτό δογματισμός; Για εσένα και τους θιασώτες της ιδέας πως κάθε παρέμβαση στα της αγοράς, είναι περιχαράκωση της ελευθερίας, ναι. Είναι στείρος δογματισμός. Για αυτούς που παλεύουν με σύγχρονους όρους(ώρα να τελειώσει αυτό το παραμυθάκι πως η Αριστερά έμεινε στο 1917) για μία καλύτερη κοινωνία, όπου ο πλούτος θα κατανέμεται «από τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του», είναι η ιδεολογική βάση για την διεξαγωγή ενός αγώνα αλλαγής, ενός αγώνα που θα γκρεμίσει τα απομεινάρια αυτού του σαθρού συστήματος και θα εγκαθιδρύσει ένα νέο, βασισμένο στην αξιοκρατία, την ελευθερία(των κοινωνιών και όχι των αγορών), στην ισότητα και στην αλληλεγγύη. Namrail

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. (συν) Η Αριστερά Ελληνάκι, έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος, και σύντομα θα επανέλθει στο προσκήνιο με τις προτάσεις της. Οι ζυμώσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στους χώρους της, είναι καθημερινές και εμπλουτίζονται με κάθε νέο αγώνα, κατά των πολιτικών που εξαθλιώνουν τους λαούς, την εργατική τάξη αλλά ακόμα-ακόμα και τους (τέως) μικροαστούς. Και αυτή την εμπειρία την ενσωματώνουμε στη γνώση του παρελθόντος, ώστε μέσα σε αυτές τις συνθήκες να προτάξουμε μια εναλλακτική διέξοδο. Αυτό βέβαια δεν είναι ζήτημα βουλησιαρχικό, αλλά εξαρτάται και από τη συγκυρία, την ανάγκη. Όπως και να’ χει, το δίλλημα που τίθεται ενόψει της επόμενης ημέρας, είναι ένα. Είτε οι δυτικές κοινωνίες θα αποφασίσουν να προτάξουν τον ανθρωπισμό τους, απέναντι σε αυτή την κρίση, και να εναποθέσουν την ελπίδα και τις δυνάμεις τους υπέρ μίας ουμανιστικής λύσης, είτε θεωρίες σαν τη δική σου θα επικρατήσουν, κρατώντας ένα σάπιο κουφάρι στη ζωή για μερικά ακόμη χρόνια, και θυσιάζοντας κάθε έννοια αξιοπρέπειας, στο βωμό του κέρδους, των αγορών και των αριθμών. Τότε, θα γίνουμε σαν τους προλετάριους στο 1984… Namrail

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Και κάτι ακόμη για όσα παλικάρια γράφουν ότι δήθεν οι προτάσεις της Αριστεράς, είναι έκθεση ιδεών κλπ. Μέσω ποιου διαύλου ρε μάγκες, θα φτάσουν οι προτάσεις της Αριστεράς στην κοινωνία;;; Μέσω των καθεστωτικών ΜΜΕ, έτσι;; Σωστά ως εδώ. Είναι τα ίδια Μέσα που θα παρουσιάσουν ως βιώσιμη την επόμενη μέρα στην Ελλάδα με Σαμαρά(και ας έχει αποδείξει όπως και ο συμφοιτητής του την ανικανότητά του) και τα ίδια Μέσα που εξακολουθούν να στηρίζουν την αστική κοινοβουλευτική Δημοκρατία τόσα χρόνια, διότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Όταν οι Έλληνες μούντζωναν τη Βουλή(στρέφοντας το θυμό τους όχι μόνο κατά προσώπων αλλά και εναντίον του εκτρώματος που εκ παραδρομής ονομάζεται δημοκρατία) τα Μέσα τους καταδίκαζαν!!! Όταν λοιπόν οι προτάσεις της Αριστεράς διυλίζονται μέσω αυτών των ΜΜΕ, είναι φυσικό να φτάνουν αλλοιωμένες στον λαό. Και ακόμη και όταν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Αριστεράς αρθρώνουν λόγο, αντιμετωπίζονται ως παρίες από τους μεγαλοδημοσιογράφους, περίπου ως γραφικοί. Πως λοιπόν το νόημα των προτάσεων τους να αγγίξει την καρδιά του λαού, όταν αυτός βομβαρδίζεται καθημερινά από λογύδρια μίσους εναντίον κάθετι που εκπροσωπεί η Αριστερά. Και μη μου πείτε πως ο λαός μπορεί να καταλάβει, πως είναι έξυπνος, δεν τρώει κουτόχορτο και άλλα τέτοια γραφικά. Είμαστε το αποτέλεσμα των επιλογών μας και οι επιλογές των λαών της Ευρώπης τους έφεραν σε μία πραγματικότητα όπου οι ανισότητες μεγαλώνουν και όπου οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτό δεν είναι εξυπνάδα, είναι η πλήρης υποταγή της έννοιας του πολιτισμού στα αρχέγονα, άγρια και απολίτιστα ένστικτα. Αν αυτό είναι αποτέλεσμα (μερικής μόνο) επιλογής, δεν σημαίνει πως πρέπει να παραμείνει εσαεί πραγματικότητα. Και κάτι ακόμη. Η σύγχρονη Αριστερά, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνομαι εγώ, προσδίδοντάς της καταρχήν και απαρέγκλιτα διεθνιστικό χαρακτήρα, πρέπει να παλέψει για την κατάρρευση του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μίας νέας, σύγχρονης και λειτουργικής δημοκρατίας. Αυτή είναι η γενική πρόταση, η οποία για να αναλυθεί ενδελεχώς χρειάζεται ένα ολόκληρο βιβλίο και δεν είναι του παρόντος. Θα μπορούσα να επισημάνω τα βασικά σημεία της, αλλά θέλω να αναφερθώ σε κάτι άλλο, στην έννοια της στρατηγικής. Λέτε μερικοί, ποιες είναι οι προτάσεις για έξοδο από την κρίση; Τώρα, άμεσα, θέλουμε προτάσεις και όχι γενικότητες. Φίλοι μου, αν μέσω της ανάλυσης έχει εξαχθεί το συμπέρασμα πως δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αλλαγή, τι προτάσεις να γίνουν; Θέλω να πω, οι προτάσεις υπάρχουν, συνεχώς ανανεώνονται, ανάλογα και με τις συνθήκες, εμπλουτίζονται, βελτιώνονται και είναι προσβάσιμες σε όσους τις αναζητούν, ωστόσο για λόγους στρατηγικής δεν αποτελούν πρώτο θέμα στην ατζέντα. Και σωστά. Πρώτο θέμα είναι η σκληρή κριτική, η αντιπροπαγάνδα και ο ανελέητος πόλεμος στο σύστημα, ώστε να δείξει το πιο σκληρό προσωπείο του αναδιπλούμενος και να πέσει μία ώρα αρχύτερα. Με όποιο κόστος και με κάθε τρόπο( που δεν παραβιάζει την γκραμσιανή αρχή πως «τα μέσα αγιάζουν το σκοπό» και όχι το αντίθετο) παλεύει η Αριστερά να αναδείξει τις αντιφάσεις και τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα του συστήματος, διότι αυτό προέχει τώρα. Να σας πούμε για τις προτάσεις, για τα οργανωτικά καθήκοντα που πρέπει να αναληφθούν, για το πώς θα κατανεμηθούν οι κοινωνικές δυνάμεις, αλλά για την ώρα προέχουν άλλα. Εκτός και αν θέλετε να ορίζετε εσείς την ατζέντα της Αριστεράς και να της επιβάλλεται τις δικές σας θεωρήσεις, θα πρέπει να της αναγνωρίζεται το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται η ίδια μέσα σε αυτές τις συνθήκες και να χαράσσει το δρόμο της όπως αυτή νομίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. συν)Και να είστε σίγουροι, γιατί πολλοί επικαλείστε κάποιες στείρες αντιλήψεις που επαναλαμβάνονται από δυνάμεις όπως το ΚΚΕ αλλά και κάποιες συνιστώσες του ΣΥΝ, πως το κομμάτι της Αριστεράς που θα «επιζήσει» αυτής τη συγκυρίας, θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό του παρελθόντος. Κυρίως θα είναι το κομμάτι εκείνο, που θα έχει αναλύσει καλύτερα την κατάσταση, θα έχει απεμπολήσει παλαιοκοματικές και παλαιολιθικές απόψεις και θα εκφράζει μία πολιτική(υπό διαμόρφωση ακόμη σε πολλά σημεία της) ρεαλιστική, βιώσιμη, και λειτουργική για τις κοινωνίες του μέλλοντος. Μέχρι ωστόσο να συμβεί αυτό δεν μπορούν κάποιοι να εγκαλούν την αριστερά, γιατί δεν ανοίγεται προς το λαό με σαφείς προτάσεις. Προτάσεις που ούτως ή άλλως αναφέρονται σε μη καπιταλιστικό περιβάλλον, την ίδια ώρα που ο καπιταλισμός επιχειρεί ακόμη μία αναδίπλωση. Βλέπουμε το δάσος δεν κοιτάμε το δέντρο. Και αυτή τη στιγμή πιο ρεαλιστικό είναι να ξεγυμνωθεί εντελώς ο ρόλος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε συνθήκες καπιταλισμού, ως μιας συγκαλυμμένης ολιγαρχίας, προστάτιδας των μεγάλων συμφερόντων. Ως μιας κατ επίφαση δημοκρατίας, που κάθε της ενέργεια(κυβέρνηση εθνικής ενότητας κλπ) αποσκοπεί στην σωτηρία του Κεφαλαίου, στην αποδόμηση κάθε έννοιας κράτους δικαίου και στην επιβολή σκληρών μέτρων που θα δεσμεύσουν το λαό για δεκαετίες, κατόπιν προσυνεννοήσεως με τους διεθνούς τοκογλύφους και τις ηγεσίες τους. Σκοπός είναι να αναδειχθεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση πως οι ηγεσίες, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είναι αντιλαϊκές και εξυπηρετούν τα μονοπώλια και πως ουδεμία έννοια έχουν για το λαό, που φέρει μερική ευθύνη αφού έπεσε στην παγίδα και άφησε να τον κυβερνούν οι φυσικοί δυνάστες του. Αφού γίνει σαφές αυτό, τότε είναι δυνατό να γίνει το επόμενο βήμα, ήτοι η κατακρήμνιση, με εκλογές ή χωρίς, των συγκεκριμένων συμφερόντων, ενώ παράλληλα με αυτή τη διαδικασία θα συγκεκριμενοποιηθούν στην πράξη οι προτάσεις διακυβέρνησης που θα αφορούν τη νέα εποχή, σε μια δυναμική διεργασία η οποία έχει ήδη αρχίσει, αλλά σαφέστατα δεν έχει πάρει ακόμη την τελική της μορφή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...