Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Έλα να αγανακτούμε ντάρλινγκ

Χθες, σε κάποια φάση στη συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, έσκασε μύτη η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με δύο γερανοφόρα και σήκωσε ένα τεράστιο πανό. Κάποιοι από το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισαν τα γιουχαΐσματα, και η απορία που μου δημιουργήθηκε ήταν αναπόφευκτη. Προς τί το γιουχάισμα; Και η ΓΕΝΟΠ δεν είναι αγανακτισμένη; Άλλωστε το μότο της διοργάνωσης ήταν σαφές: «Αυθόρμητα, ακομμάτιστα, ειρηνικά, με μοναδικό κοινό παράγοντα, την αγανάκτησή μας». Άρα υπήρχε χώρος για οποιονδήποτε αγανακτισμένο.

Η αλήθεια είναι ότι χθες κατέβηκαν πολλών ειδών αγανακτισμένοι. Ενδεχομένως οι της ΓΕΝΟΠ να μην έτρωγαν γιουχάισμα αν δεν φορούσαν τα πορτοκαλί καπελάκια και δεν κατέβαιναν συντονισμένοι ως ΓΕΝΟΠ. Οι υπόλοιποι αγανακτισμένοι όμως τί ήταν; Αν κρίνω από τα διαδικτυακά καλέσματα, ανάμεσά τους υπήρχαν και εθνικιστές, «Σπίθες», «Άρματα», αριστεριστές, ακροδεξιοί, «Δεν πληρώνω», συνδικαλιστές (χωρίς καπελάκια) και γενικώς ένα κάρο κόσμος που ήταν αγανακτισμένος για τους δικούς του προσωπικούς λόγους. Και πολύ καλά έκανε που κατέβηκε ως αγανακτισμένος που ήταν. Το συγκεκριμένο συνονθύλευμα ιδεών ήταν εμφανέστατο και στο ηχητικό ποτ-πουρί που έβγαινε από τις ντουντούκες. Ο εθνικός ύμνος, «πότε θα κάμει ξαστεριά», «ψωμί παιδεία ελευθερία», το old time classic «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή», «κλέφτες κλέφτες», κλπ.

Λυπάμαι που θα στεναχωρήσω τους ιδεολόγους «αγανακτισμένους» αναγνώστες μου, αλλά εγώ δεν μπορώ να αγανακτώ δίπλα με όλους αυτούς. Το μότο «όλοι ενωμένοι» δεν με εκφράζει σε τέτοιες περιπτώσεις. Όσο υπερασπίζομαι την κοινωνική συνοχή και την οποιαδήποτε προσπάθεια για κοινωνική ενότητα, τόσο θεωρώ ανούσιες, ίσως και επικίνδυνες σε ένα βαθμό, τις αντιδράσεις που υπό μία αόριστη έννοια φέρνουν κοντά αυτόν που προχτές βράδυ μπορεί να κυνηγούσε μετανάστες, τον βασιλόφρονα παππού, τον κακομαθημένο συνδικαλιστή, ενδεχομένως ένα μεγάλο μερίδιο πολιτών που είναι συνυπεύθυνο για την κρίση, μαζί με ένα άλλο μεγάλο μερίδιο που δεν είναι και όντως περνάει δύσκολες ημέρες. Θεωρώ σημαντικό να διαχωρίζεται η χρήσιμη ιδεολογία από τη σαπίλα, και ο συναισθηματισμός από τη λογική. Στην τελική, εγώ είμαι αγανακτισμένος για την ΜΗ εφαρμογή του μνημονίου. Αν κατέβαινα χθες στο Σύνταγμα και εκφραζόμουν ελεύθερα, πολύ πιθανό να έτρωγα κι εγώ γιουχαΐσματα.

Οι συγκεντρώσεις που έχουν ως κύριο σκοπό την αντίδραση σε κάτι, είναι ωφέλιμες όταν στοχεύουν στην αποσύνθεση κάποιου συγκεκριμένου στόχου. Η αντίδραση δεν είναι δημιουργική έννοια. Η δράση είναι. Επί του πρακτέου για να συμβεί κάτι όντως σε κοινωνικό ή πολιτικό επίπεδο, η αντίδραση πρέπει να είναι στιγμιαία, ώστε να αποσυνθέσει τον στόχο, και να δώσει χώρο σε μία μακροχρόνια δράση για να εποικοδομήσει κάτι άλλο. Μέχρι στιγμής, όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο, αλλά και κατά την περίοδο ολόκληρης της μεταπολίτευσης, έχουμε κοινωνικές αντιδράσεις και όχι δράσεις. Η αποτελεσματικότητα όλων αυτών των αντιδράσεων, φαντάζομαι πως είναι εμφανέστατη ολόγυρά μας. Και αυτό είναι λογικό. Όταν αντιδράς για αόριστες έννοιες όπως η φτώχεια ή η κρίση χρησιμοποιώντας αόριστα μέσα όπως η «αγανάκτηση» δεν αναφέρεσαι σε κάτι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που θα σου πει «α εγώ είμαι υπέρ της φτώχειας και της κρίσης». Όταν όμως αντιδράς σε κάτι συγκεκριμένο, έχεις πάτημα για να περάσεις και σε στοχευόμενη δράση.

Ως εκ τούτου, το χθεσινό συμβάν δεν προσέφερε κάτι, γιατί το δομικό συστατικό του (η αοριστία της «αγανάκτησης») ήταν τέτοιο που δεν θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία κάποιου εγχειρήματος. Σίγουρα είχε κόσμο, είχε ωραία ατμόσφαιρα, ενδεχομένως να είχε και πολλές όμορφες στιγμές και να προσέφερε αυτό που θα προσέφερε ένα οποιοδήποτε ωραίο πανηγύρι. Απλά στο τέλος ο καθένας φεύγει από το πανηγύρι με διαφορετική αίσθηση. Και επί του πρακτέου, όσο ωραίο και αν είναι ένα πανηγύρι, ξημερώνει η επόμενη μέρα που έχει πάλι τις ίδιες δυσκολίες, στο ίδιο περιβάλλον, με τα ίδια προβλήματα που επιδιώκουν άμεσες λύσεις και κυρίως δράσεις.


51 σχόλια:

 1. Είναι λυπηρό να παρακολουθεί κανείς ένα κράτος όπου όση αγανάκτηση και να υπάρχει από όσες κατευθύνσεις και για οποιουσδήποτε λόγους, κανείς δεν μπορεί να επιτύχει τίποτα γιατί δεν έχουν τα πνευματικά εργαλεία παιδείας, εργασιακού ήθους, κοινωνικής αλληλεγγύης, ανατροφής, επαγγελματικής εκπαίδευσης, κλπ., κλπ., για να μπορέσουν να καταφέρουν οτιδήποτε -δεν ξέρουν πως.

  Και απόδειξη είναι ότι όλοι νομίζουν ότι ...ξέρουν πως, αλλά κανείς δεν συμφωνεί στο τι και γιατί να γίνει, και λιγότεροι κάνουν, ή μπορούν να κάνουν, οτιδήποτε. Στο τέλος θα αφανίσουν ο ένας τον άλλον πριν προλάβει τους αφανίσει το κράτος που στήσανε επί 30 χρόνια.

  Είναι ένα λυπηρό, αποκαρδιωτικό, θέαμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όπως κ να χει από κάπου πρέπει να "πιαστούμε",να δείξουμε τη δυσφορία,την αγανάκτηση,τη διαφωνία μας τελοσπαντων με όσα αποφασίζονται για εμάς χωρίς..εμάς. κι όσο ετερόκλητο κ αν ήταν το πλήθος χθες ή οι επιμέρους στόχοι του καθενός - πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι κ διαφορετικά - οι Αραβες αλλά τώρα κ οι Ισπανοί νομίζω ότι μας απέδειξαν ότι ακόμη κ έτσι κάτι κινείται. Απ το τίποτα,την πλήρη υποταγη,την μοιρολατρεία κ την απάθεια του καναπέ,το χθεσινό ήταν τουλάχιστον ένα υγιές σημάδι. Διαφωνείς με αυτό;
  Το μνημόνιο μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Είμαι σίγουρος ότι κ εσυ το αντιλαμβάνεσαι. Μπορεί η πίστη εφαρμογή του να οδηγήσει σε κάποια θετικά αποτελέσματα για την επιβίωση του κράτους αλλά οι πολίτες θα υποφέρουν ανισομερως. Ασε που στοιχειώδεις οικονομικές γνώσεις επιτρέπουν να συμπεραίνουμε ότι η τελική κατάληξη δεν εξοφλεί κανένα χρέος αλλά αντίθετα το μεγεθύνει με ο, τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το υποθηκευμενο εσαεί μέλλον μας.. απορώ μετά από τόσα κείμενα σου που εχω διαβάσει πως εσυ κατέληξες να το υποστηρίζεις..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ξέχασες να αναφέρεις τις μούτζες στην Βουλή.

  Το είχα ξεχάσει ότι είσαι ΥΠΕΡ του μνημονίου.

  Δεν πειράζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ελληνάκι, αν και επί της ουσίας συμφωνώ μαζί σου (το μνημόνιο είναι η ευκαιρία μας να γίνουμε επιτέλους σοβαροί), νομίζω ότι η αυθόρμητη έκφραση αγανάκτησης μπορεί να είναι οφέλιμη σε κυβερνώντες και μη να βελτιώσουν τα "μείγματά" τους: με ένα αγανακτισμένο λαό απέναντί σου επικεντρώνεσαι στη εντονότερη πάταξη της φοροδιαφυγής ή σε δομικές μεταρρυθμίσεις (βλ. αποκρατικοποιήσεις), ενώ, αν δεν αντιδράς, είναι πιο εύκολο για την κυβέρνηση να σε (ξανα)χαρατσώσει παρά να τα βάλει με συνδικαλιστές, φοροφυγάδες κλπ.
  Πιστεύω ότι το επικοινωνιακό έλλειμμα της κυβέρνησης μας έφερε εδώ δηλ. δεν εξήγησε ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος/ευκαιρία (αφού μόνοι μας δεν τα κάναμε τόσα χρόνια). Και δεν εννοώ απλά τις δηλώσεις Παπανδρέου και σία, εννοώ στοχευμένες δράσεις στο διαδίκτυο (που το λυμαίνονται εθνικοδεξιά κουτσαβάκια), συνεντεύξεις στελεχών κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Νομίζω πως η όλη ιστορία ήταν ακόμα μια νεο-Ελληνική φανφάρα! Γιατί πολύ απλά ήταν και αυτό ένα “γκρίνιαγμά” μεγάλης κλίμακας ... όλοι γκρινιάζουν, κανείς δεν προτείνει λύση.

  Όταν και αν προταθεί λύση τότε ΟΛΟΙ αυτοί που τραγούδαγαν αγκαλιά χτες θα αρχίσουν να μαλώνουν και να πλακώνονται γιατί πολύ απλά ότι και να προταθεί κάποιους θα αδικήσει και κάποιους θα ευνοήσει!

  Αν ο GAP ήθελε να διαλύσει το χτεσινό ... το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να βγει στο μπαλόνι και να πει: “Έχετε δίκιο, πέστε μου τι να κάνω!” ... και να κάτσει να δει τους αγανακτισμένους να παίζουν ξύλο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ τσοτσος από που προκύπτει ότι το διαδίκτυο "το λυμαίνονται εθνικοδεξιά κουτσαβάκια"? νομίζω ότι το εν λόγω μέσο είναι αρκετά "δημοκρατικό" ώστε να επιτρέπει να παρεπιδημούν σε αυτό (κ όχι να κυριαρχούν φυσικά) όλες οι φυλές της πολιτικής μας γκάμας. από το indymedia μέχρι τον "Στόχο"..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ strategic80

  Δε νομίζω ότι δεν είναι εμφανής η αγανάκτηση και η απόγνωση τον τελευταίο χρόνο. Ούτε ότι δεν έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους ανά καιρούς, όχι μόνο τον τελευταίο χρόνo αλλά γενικότερα κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης. Όλη η κυβέρνηση γνωρίζει κατ ιδίαν την αγανάκτηση που υπάρχει. Το να γίνεται μία σύναξη για να την επιβεβαιώσει, δεν προσθέτει κάτι παραπάνω.
  Για το μνημόνιο ας μην ανοίξουμε κουβέντα. Δεν είναι επί της παρούσης. Βλέπεις όμως πως μπορεί αμέσως να δημιουργηθεί χάσμα, ακόμα και αν μας ενώνει η αγανάκτησή μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ajaxoftelamon
  μα αυτό ακριβώς που περιγράφεις είναι το διαίρε κ βασίλευε! αυτό θέλουμε; εννοείται όπως έγραψα κ πιο πάνω ότι υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα άλλα επικαλυπτόμενα κ άλλα (τα περισσότερα ίσως) αλληλοσυγκρουόμενα).

  εκέι όμως πατάει η κάθε κυβέρνηση για να περάσει ο, τι γουστάρει. οι θεματικές όμως μιας τόσο γενικής συγκέντρωσης επόμενο είναι να είναι αντίστοιχα γενικές! Αναγκαστικά! Αλλιώς πως θα γίνει μαζικό ( κ άρα επικίνδυνο για τους ασύδοτους κυβερνώντες ) το όλο εγχείρημα;!

  Νομίζω το βλέπεις από διαφορετική βάση. Όχι λάθος. Απλά διαφορετική υπό την έννοια ότι αυτή η στάση τελικά δεν βοηθά κανένας και καταλήγει μπούμερανγκ.

  Γιατί όταν προτείνει ένας συγκεκριμένα, δε του δίνει σημασία ούτε ο διπλανός. Όταν όμως προτείνουν όλοι μαζικά το πιο απλό (πχ ψωμί-παιδεία-ελευθερία) βάζει τουλάχιστον έναν φραγμό στην κατρακύλα που ζούμε! Διαφωνείς;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ ellinaki
  συγνώμη, το θέμα που "καίει" εδώ είναι αν απλά γνωρίζει ή όχι η κυβέρνηση ότι διαφωνούμε με κάποιες πολύ βασικές πολιτικές της;! Μας έχει γραμμένους! Μια συγκέντρωση σαν την χθεσινή δεν έχει κατά τη γνώμη μου (μόνο) ενημερωτικό χαρακτήρα! Αν σκετείς άλλωστε (στα πρότυπα των αραβικών κρατών αλλά και άλλων πια) ότι αυτή ίσως είναι μόνο η αρχή (εννοώντας - για μένα προσωπικά βέβαια - όχι κλιμάκωση αλλά επανάληψη του χθεσινού) το όλο εγχείρημα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για αλλαγή! Την όποια αλλαγή! Δηλαδή υπάρχει περίπτωση η αντίδραση του κόσμου να τους οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες αποφάσεις κ ξεπουλήματα από τα τωρινά;! Αν καθήσουμε στα αυγά μας βλέπεις ποια είναι η τάση των κυρίων που κρατούν τις τύχες της ελλάδας στα χέρια τους..

  Όσο για το μνημόνιο, θα ήθελα πολύ να μου διευκρινήσεις τελικά που στέκεσαι. (ειδικά εφόσον απ όσο καταλαβαίνω - προσπαθώντας να σταθώ όρθιος καθότι έπεσα από τα σύννεφα - είσαι ΥΠΕΡ!) Άλλωστε η αποστροφή σου "Στην τελική, εγώ είμαι αγανακτισμένος για την ΜΗ εφαρμογή του μνημονίου." ήταν η ΑΙΤΙΑ - κ όχι η αφορμή - για το πρώτο μου σχόλιο. Σ ευχαριστώ για την φιλοξενία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Δεν νομιζω να υπαρχει καποιος στην ελλαδα που να μην ειναι αγανακτισμενος, απο αγανακτιση χορτασαμε. Αλλος ειναι αγανακτισμενος γτ δεν εχει να φαει κι αλλος επειδη ειναι ηλιθιος και του φταιει ο μεταναστης. Το αρθρο ειναι παραπανω απο σωστο γτ εκφραζει ακριβως το προβλημα της χθεσινης συγκεντρωσης, η ελειψη στοχου και συγκεκριμενης δρασης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Κάποια στιγμή η αγουρίδα θα γίνει μέλι, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ, και τότε δεν θα έχουν τόπο να κρυφτούν ούτε αυτοί που έφεραν και εφαρμόζουν το Μνημόνιο, ούτε και αυτοί που το υποστηρίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ strategic80

  Βλέπεις όμως, πως αμέσως αμέσως ξεκαθαρίζει το τοπίο; Για σένα, όπως και για την πλειοψηφία του παρευρισκόμενου κόσμου (φαντάζομαι), η αγανάκτηση είχε σαφή στόχο. Όμως δεν ήταν ο στόχος που ένωνε τον κόσμο εχθές, αλλά η αντίληψη του καθενός για τα προβλήματά του.
  Αυτό λέω λοιπόν κι εγώ. Ότι υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει δράση προς κάποια κατεύθυνση.
  Σχετικά με το μνημόνιο, μη με βάζεις να επαναλαμβάνομαι. Ήμουν σαφής στην ανάρτηση, όπως είμαι σαφής εδώ και ένα χρόνο τώρα στις αναρτήσεις μου.

  Και προς τους υπόλοιπους... Η διαφωνία μας για το μνημόνιο, εκφράζει ακριβώς αυτή την αδυναμία που περιγράφω. Ως κοινωνία εστιάζουμε πρόχειρα σε μερικά συμπτώματα και αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σχεδόν αδύνατο να επέλθει κάτι καλύτερο χωρίς πρώτα να σπάσει το υπάρχον κατεστημένο, πράγμα το οποίο φυσικά θα έχει πολύ βαρύ τίμημα για την ευρύτερη κοινωνία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @strategic80: Δεν τους/μας βλέπω (τους πολίτες) να προτείνουν κάτι μαζικά ... και δεν είμαι υπέρ των συνθημάτων κουβέρτα. Ο λαός γουστάρει αλλά δουλειά δεν γίνετε!

  Συμφωνώ με το ελληνάκι. Δεν έχει νόημα να διαφωνούμε για κάτι που δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε, είναι μονόδρομος! Γουστάρουμε, δεν γουστάρουμε το μνημόνιο, ο πρωθυπουργός της δημοκρατικής πλειοψηφίας το υπέγραψε για πάρτη μας!

  @τσοτσο: Εθνικοδεξιό κουταβάκι ... ΠΑΡΩΝ!!! δεν έχει πολύ πλάκα η ελευθερία του λόγου;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ελληνάκιε, κατά πρώτον η ΓΕΝΟΠ έφαγε γιούχα διότι απλούστατα ήρθε όχι από... αγανάκτηση αλλά επειδή ήθελε να εκμεταλλευθεί το γεγονός (και υπήρχαν και άλλοι). Αν ήθελαν πραγματικά να διαδηλώσουν όπως όλοι οι υπόλοιποι δεν θα έρχονταν έτσι οργανωμένα.
  Δεύτερον, με την λογική που παραθέτεις, τότε πρέπει άμεσα να αυτοκτονήσουμε όλοι. Ο λόγος: υπάρχουν φασίστες που αναπνέουν τον ίδιο αέρα με'μάς και βρίσκονται δίπλα. Παρομοίως υπάρχουν κνήτες, βλάκες κλπ. Άρα η ζωή δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Εάν διαφωνήσεις με αυτό τότε μπορείς να διαφωνήσεις και με το ότι ακόμη κι έχοντας δίπλα έναν βλάκα, μπορείς να κάνεις αυτό που θες.
  Τρίτον, ας αφήσουμε στην άκρη τι θα μπορούσε να είχε γίνει αν είχαν έρθει ή δεν είχαν έρθει οι τάδε και οι δείνα και ας αρκεστούμε σε αυτά που πραγματικά συνέβησαν.

  Τελικώς, όταν πέφτει ξύλο, θάβουμε το όλο συμβάν (και σωστά).
  Όταν δεν πέφτει το αποκαλούμε πανηγυράκι. Τελικά τι πρέπει να κάνουμε ρε ελληνάκιε; Μην τα γαμάμε όλα πια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @ Hades

  Πολλά τα αυθαίρετα συμπεράσματά σου, οπότε για να το συνοψίσω χωρίς να αναλωνόμαστε σε παιχνίδι λέξεων, εσύ γιατί βλέπεις ως μοναδική εναλλακτική για μια κοινωνική αλλαγή τις λαϊκές συγκεντρώσεις; (Πόσο δε μάλλον αυτές που δεν έχουν σαφή αιτήματα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ ellinaki

  Δεν επιμένω για το μνημόνιο εφόσον θεωρείς ότι θα γράψεις τα ίδια με παλιότερα ή ένα ξερό υπέρ. Αν κ εννοούσα ότι προϊόντος ενός έτους από το καστελόριζο του 10 ως το Σύνταγμα του 11 γίναμε όλοι σοφότεροι.

  Σχόλιο στην απάντησηή σου στον Hades: καταλαβαίνω ότι μπορεί να διολισθήσεις σε ελιτισμό δείχνοντας σχεδόν απέχθεια στις συγκεντρώσεις. αλλά πως θα έρθει η ανατροπή του κατεστημένου στην οποία αναφέρεσαι παραπάνω αν ο κόσμος δεν κάνει "κάτι" γι αυτό; Λές στον Hades για μοναδική εναλλακτική. Μα δεν είναι μοναδική!
  Αλλά είναι σχεδόν απαραίτητη αν θέλουμε να μιλάμε για πλαίσια νομιμότητα να άποφύγουμε πράξεις βίας αλλά να "αναγκάσουμε" (μέσω της διάρκειας ε!) τους κυβερνώντες να μην δρουν ανενοχλητοι εναντίον μας.
  Εκτός κ αν τους εμπιστεύεσαι ότι δεν χρειάζονται "έλεγχο" κ αρκεί η πλήρης επιβολή του μνημονίου για να σωθούμε..


  @ ajaxoftelamon

  δεν είναι μονόδρομος..(στις δημοκρατίες όχι αδιέξοδα μπλα μπλα μπλα). συμφωνώ ότι έχουμε μαύρα χάλια κ ότι πρέπει να γίνει / μας επιβληθεί κάτι.διαφωνώ στο ..κάτι. βρίσκω μοιρολατρικό το γουστάρουμε, δεν γουστάρουμε με την έννοια ότι αν αυτός που το υπέγραψε δεν σκεφτόταν το συμφέρον της χώρας αλλά της τσέπης του ή εμφάνισε δουλικότητα προς κάποιους ή για ό, τι άλλο είχε μέσα στο κεφάλι του αυτό δε σημαίνει ότι ΔΕΝ είναι προδοτικό! Τέρατα κ σημεία μέσα στο μνημόνιο. Αποικιακή σύμβαση. Ναι, δεν έχουμε επιλογή αλλά ο τρόπος ταξιδιού προς τη γη της επαγγελία δε μπορεί να είναι μόνο ένας! γιατί κανείς (από τους παρόντες) δεν αναφέρεται στο εντελώς ασύμβατο κ ανέφικτο να πληρωθεί ένα χρέος ύψους 300 δις που βαίνει διογκούμενο; (μόλις χθες διάβασα ότι τα αποθέματα της ΕΚΤ σε χρυσό ισοδυναμούν με 400 δις ευρώ! καταλαβαίνεις που το πάω, έτσι;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @ strategic80

  Μάλλον αυτοπαρεξηγήθηκα. Δεν έχω τίποτα εναντίον των συγκεντρώσεων. Κι εγώ μετέχω ανά καιρούς και στο παρελθόν "υπερ"μετείχα θα έλεγα. Το ερώτημά μου είναι γιατί έχουμε την αντίληψη ότι οποιαδήποτε κοινωνική λύση μπορεί να επέλθει μόνο μέσω συγκεντρώσεων. Γιατί όχι πχ μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, ή αλλαγών στο κοντινό μας περιβάλλον, κλπ.

  Για το μνημόνιο, είναι πολύ πιο απλό το θέμα. Ή συμφωνούμε με τους όρους που θέτει ο μοναδικός που προθυμοποιήθηκε να μας δανείσει (τρόικα) ή χρεωκοπούμε. Τόσο απλά. Τώρα το αν η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του μνημονίου με κακούς χειρισμούς και λάθος τρόπο είναι άλλο θέμα και σίγουρα σηκώνει πολύ περισσότερη συζήτηση, στην οποία ενδεχομένως να συμφωνήσουμε σε αρκετά σημεία. Αλλά και πάλι ας μην ξεφεύγουμε από τους "αγανακτισμένους".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ελληνάκιε, αν και δεν βλέπω να παρεξηήγησα κάτι, το προσπερνάω: το πνεύμα της συγκεκριμένης συγκέντρωσης δεν είναι να περάσει μηνύματα αλλά να δηλώσει φυσική παρουσία. Τα μηνύματα δεν περνάνε μέσα από την άσφαλτο. Αυτή είναι η γνώμη μου.
  Στο ερώτημά σου τώρα, η απάντηση είναι η ίδια: η φυσική παρουσία. Προσωπικά γράφω ακατάπαυστα στο ίντερνετ από το 2000, τα τελευταία 4 χρόνια ως μπλόγκερ. Άλλαξε κάτι επειδή γράφω εγώ ή άλλοι; Όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να γράφω. Όμως χρειάζονται και άλλες μορφές να εκδηλώσω κάποια πράγματα. Εν προκειμένω λοιπόν ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία δεδομένου ότι οι επαγγελματικές απεργίες και λοιπές παρεμφερείς αντιδράσεις με κρατάνε πάντα μακρυά.
  Εσύ τι θεωρείς ότι μπορεί να κάνει ο κόσμος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. 100% μαζί σου Ελληνάκι! Στο ίδιο μήκος κύματος (σαφώς όμως υποδέεστερη) και η χθεσινή δικιά μου ανάρτηση "Αγανακτισμένοι (με ποιον;) στο Σύνταγμα" στο firiki2010

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. εσύ ορίζεις την ατζέντα ως δημιουργός του παρόντος ιστολογίου κ φυσικά συγγραφέας του αρχικού post. ως ακραιφνής αναγνώστης/οπαδός του "2 χρόνια - ελληνακι" (τυπωμένο κ τοποθετημένο στην βιβλιοθήκη μου) θα ηθελα καποια στιγμή να επανέλθεις στα του μνημονίου. μια τελευταία πινελιά εδώ: δεν διαφωνω στο οτι εφοσον υπογράψαμε, τώρα θα χορεψουμε! αλλά δεν πρέπει να εξετάσαμε το γιατί υπογράψαμε; κυρίως το ΤΙ υπογράψαμε! εννοώ ότι η διαφωνία δεν είναι στο υπερ-κατά μνημονίου αλλά στους απαιχθής ΟΡΟΥΣ του! γιατι δηλ με αυτους τους όρους κ όχι με άλλους; Για να μην επεκταθούμε εδώ κ στο θέμα αυτής καθαυτής της χρεοκωπίας που ακόμη ΔΕΝ ξέρουμε τι σημαίνει κ αν πραγματικά είναι πολύ χειρότερα (http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=278362) απο αυτήν την μετριότητα κ το περπατημα στο χείλος του γκρεμού κ το τεντωμενο σκοινί κ τσαταλια τα νευρα μας ελληνακι!

  Τώρα για το κεντρικό μας ζήτημα, οι "αγανακτισμένοι", συμφωνω στο οτι δεν ειναι το μοναδικο μεσο αντίδρασης οι συγκεντρώσεις στους δρόμους κ τις πλατείες αλλά πιστεύω ότι μόνο μαζικές ενέργειες που ταρακουνούν μπορεί να πιάσουν τόπο στη ληθαργική κατάσταση που έχουμε βρεθεί. Το τι θα κάνει ο καθένας ατομικά, ναι, ίσως είναι σημαντικότερο αλλά αποτελεί μια αρκετά διαφορετική περιοχή συζήτησης και ανάλυσης από την παρούσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. @ ajaxoftelamon

  massive respect για την κορυφαία ατάκα:

  "Αν ο GAP ήθελε να διαλύσει το χτεσινό ... το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να βγει στο μπαλόνι και να πει: “Έχετε δίκιο, πέστε μου τι να κάνω!” ... και να κάτσει να δει τους αγανακτισμένους να παίζουν ξύλο!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Μου φαίνεται ότι ο κος Αφουρας έπιασε τον παλμό του έθνους! (και της ανάρτησης)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. @ Hades

  Εγώ εστιάζω περισσότερο στην αυτοκριτική. Έτσι απλά. Σίγουρα ο καθένας μπορεί να βρει "αμαρτίες" είτε στην ψήφο του, είτε στις καθημερινές πράξεις του. Και με μία σωστή αυτοκριτική αναδύονται και πολλές θετικές πράξεις. Ο καθένας στο δικό του κοινωνικό περιβάλλον.

  @ strategic

  Όπως σου είπα, για τους καθεαυτό όρους του μνημονίου ενδεχομένως να βρούμε πολλά κοινά στοιχεία. Και θα συμφωνήσω ότι ο εκνευρισμός όλων μας ανεβαίνει με τα διάφορα σενάρια, αναδιάρθρωσης, επιμήκυνσης, χρεωκοπίας, ευρώ vs. δραχμή και ξέρω γω τι. Όμως η πραγματικότητα πολλές φορές υπερβαίνει τις δικές μας ανάγκες. Και όταν αναγκαστικά κρέμεσαι από τα μπαλάκια κάποιου, υποχρεωτικά παίζεις με τους δικούς του όρους.

  Διαφορετικά προσπαθείς να παίξεις μπάλα μόνος σου. Και λυπάμαι αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω δει θετικά σημάδια για το τί μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας ως Έλληνες. Όχι μόνο σήμερα αλλά και διαχρονικά από τη σύστασή μας ως Κράτος.

  @ ajaxoftelamon + Giannis Afouras

  Ήθελα κι εγώ να πω τα πολλά respects μου για αυτή τη φράση, αλλά μου διέφυγε πριν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. @ Hades
  Επειδή πολλές φορές και απο πολλούς τίθεται το θέμα "Δεν βγαίνει τίποτα ποστάροντας σχόλια" θα σου πω ότι με το να γράφεις στο ιντερνετ από το 2000 πιθανώτατα να πέτυχες πολλά πράγματα απλά δεν θα τα μάθεις ποτέ και δεν είναι μετρήσιμα. Σε κάποιον "χτύπησες ένα καμπανάκι βγαίνει", κάποιον υποχρέωσες να δει τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία, κάποια βλακεία αντέκρουσες προφυλάσσοντας κάποιους από το να φάνε το παραμύθι, κάποιου την σκέψη προχώρησες έστω μισό βήμα. Ισως τελικά κι εσύ και άλλοι κάνατε πολύ περισσότερα απο δεκάδες ανούσιες πολλές φορές διαδηλώσεις ( Τα παραπάνω αποτελούν γενική τοποθέτηση και μην τα πάρεις σαν κοπλιμέντο - γιατί ομολογώ την αμαρτία μου- δεν έχω επισκεφθεί το blog σου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. @ Hades

  Το φιρίκι με κάλυψε και σ'αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Λες το "αγανακτισμένος" να είναι το νέο "μη προνομιούχος";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. @ elinaki + Giannis Afouras

  Euxaristw, gia ta respect! Apo tetoious eksipnakismous ... exw mpolikous!

  (Sorry gia ta Greeklish alla opws panta, apo tis 1800 kai meta den exw Ellhnika!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Δεν θέλω να προσθέσω τίποτε περισσότερο στην προσέγγιση σου.Η αγανάκτηση δεν ξεκίνησε χτες ουτε ήταν η πρώτη φορα που εκδηλώθηκε. Η χτεσινή μέρα απλά είχε πολλά απο τα χαρακτηριστικά μας.Αντί χωρίς πρόταση, ασαφεια στο τι ζηταμε αλλα και τί θα θυσιαζαμε σε προσωπικό επίπεδο για αυτό,όλη την υπερβολή στην αυταρέσκεια των αυτοχαρακτηρισμών μας. Και ασφαλώς καμμία υπομονή στο αν είναι αγανάκτηση φωτοβολίδα ή όχι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Χθες αγαπητό Ελληνακι, δε φωνάζανε μονο συνθήματα, κουβεντιάζαμε και σε ενα ανοιχτό φορουμ ανθρώπων.

  Ειναι κριμα να χανετε η πολύτιμη αποψη μιας ιδεολογίας οπως του φιλελευθερισμού.

  Πάντως το ιδιο επιχείρημα περι"συγκεκριμένης γραμμής" το λεει σήμερα και ο ριζοσπάστης. Τα συμπεράσματα δικά σου.

  Ο ξάδελφος μου οταν ειχα πει οτι : Η Ιδεολογία που φοβούνται όλοι οι υπαρκτοί ή ανύπαρκτοι δαίμονες της γης σήμερα είναι εκείνη που δε φοβάται να κατανοήσει και να ακούσει όλες τις υπόλοιπες.

  Μου ειχε απαντήσει οτι αυτη ειναι ο φιλελευθερισμος. Δυστυχώς ομως δεν πηγε στη συγκέντρωση για να ακουσει και τους άλλους...

  Ίσως λογο internet να εχει χαθεί και η πραγματική αξια της άμεσης συλλογικής επικοινωνίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Στο Gau της Ελλάδας που το κυβερνούν τρεις Ευρωπαίοι Gauleiter (Υπάρχει και η κυβέρνηση Τσολάκ... ε... ΓΑΠ ή και Σαμαρά αργότερα για ξεκάρφωμα), τόσο οι από μέσα που ψίλο- έως χοντροφάγανε, όσο και όσοι έμειναν απ' έξω, νιώθουν ότι κάτι τις τους επήραν.

  Όπερ και η "αγανάκτησις". Σίγουρα οι απ' 'έξω δικαίως τα έχουν πάρει στην κράνα, οι από μέσα όμως θα έπρεπε να πάνε για γαργάρες.

  Αλλά δις ιζ Χέλλας. Μαϊμουδίσαμε τους Ισπανούς, που στο κάτω κάτω λιγότερα πέρασαν από εμάς και έτσι βγήκαν και όλα τα μπουμπούκια που αναφέρεις. (ΓΕΝΟΠ ΛΟΛΟΛΟΛΟΛ).

  Δυστυχώς λόγω του καθεστώτος Gau που έχει πλέον η Ελλάδα, πάρα πολύς κόσμος θα πει τον Δεσπότη Παναγιώτη μέχρι οι Ευρω-Σάυλοκ να πάρουν την μία λίβρα κρέας που ορέγονται.

  Και ας κάτσει το σύνολο της Ελλάδας στις πλατείες. Δεν σταματάνε τα διεθνή τοκογλυφικά τέρατα με αυτά μόνον.

  Η Ελλάδα δέχεται τοκογλυφική επίθεση από πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις από τους Έλληνες Μαυρογυαλούρους της πλάκας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Να εισαι καλαΕλληνακι τα ειπες ολα.Ισως αυτο που εσπωξε τον κοσμο να συγκεντρωθει να ειναι ο φοβος και η αβεβαιοτητα για το αυριο ,και οχι η αγανακτηση.Αυτη ητρομολαγνεια που εκπεμπουν καθημερινα ολα ταΜΜΕ πως να μην φοβισει τον κοσμο;Η δικια μου αγανακτηση ειναι,οτι η κυβερνηση αργοπορει και δεν δειχνει αποφασιστικοτητα στην εφαρμογη του μνημονιου.Τελος,να μην σε κουραζω,ενα καο που βλεπω σε αυτες τις συγκεντωσεις,ειναι που οι ανθρωποι ξεφυγανε απο τις κοματικες ταμπελες και αυτο μουφαινεται καλο.Γεια σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Ελληνάκι,

  να αναφέρω αρχικά ότι εγώ δεν πήγα στη συγκέντρωση. Μου άρεσε, όμως, που πήγαν κάτι φίλοι που δεν περίμενα.

  Συμφωνώ με τα περί ανομοιογενούς πλήθους που λες. Δεν ξέρω κατά πόσο η ομοιογένεια είναι αναγκαία για την επιτυχία, όμως.

  Επίσης, περί της απουσίας στόχου και δημιουργικής δράσης, σκέφτομαι ότι ίσως ο στόχος δεν ήταν παρά η αντίδραση αυτή καθεαυτή. Να «ξεκουνηθούμε» λίγο δηλαδή, ίσα ίσα για να πιστέψουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, ότι το «έχουμε».

  Άλλωστε, πρώτα πρέπει να μάθουμε να περπατάμε και ύστερα να τρέχουμε. Προς το παρόν, μπουσουλάμε! :-)

  Αν αργότερα, όποτε γίνουν εκλογές, αφήσουμε την αποχή κατά μέρος και ψηφίσουμε με γνώμονα όχι το προσωπικό συμφέρον, αλλά το συλλογικό (όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας), θα έλεγα ότι βαδίζουμε ζωηρά.

  Τέλος, είμαι και υπέρ του μνημονίου! :-) Απλά, ως συνήθως, έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε μια ευκαιρία, ένα εργαλείο, σε καταστροφή. Όπως κάναμε και τις επιδοτήσεις αυτοκίνητα, ενώ κάποιοι άλλοι λαοί ανάπτυξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Βρε φωστήρες, ξεχάσατε ότι πριν από 6 μήνες είχαμε εκλογές, δημοτικές και περιφεριακές, και η κυβέρνηση ΔΕΝ μαυρίστηκε;
  mikroapories

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. @ Χαζούλης

  Εγώ πάλι έχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να συζητάμε. Μάλιστα θεωρώ ότι αυτό είναι πλέον πρόβλημα. Οι πλεονάζουσες συζητήσεις.

  @ Γιώργος

  Ελπίζω μόνο να είναι όντως μπουσούλισμα και όχι αδέξιες και αφελείς κινήσεις :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Πως είναι δυνατόν να σπάσει το κατεστημένο σύστημα μέσω του Μνημονίου τη στιγμή που αυτό ακριβώς το κατεστημένο είναι εκείνο που το έφερε. Αυτοί που μας έφεραν στον γκρεμό είναι ακριβώς οι ίδιοι που τώρα θέλουν να μας σώσουν μέσω μνημονίου και καλά.

  Το βρώμικο κεφάλι του ψαριού αφού πρώτα μόλυνε και το υπόλοιπο σώμα τώρα το παίζει σωτήρας.
  Κανένας GAP δεν πρόκειται να μας σώσει γιατί το ίδιο σύστημα που μας έφερε στην παρούσα κρίση είναι αυτό που τον ανέβασε στην εξουσία. Ένα γρανάζι του συστήματος και ο ίδιος.

  Μέγιστη βεβαίως η ευθύνη του λαού σε αυτό που άρπαξε το δόλωμα του εύκολου χρήματος και του βολέματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. @ strategic 80:
  Εννοώ ότι στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου έχουν πληθύνει επικίνδυνα ακροδεξιές φωνές και λείπουν οι νηφάλιες.
  Φυσικά και θεωρώ ότι είναι τεράστια κατάκτηση το διαδίκτυο, αλλοίμονο!
  @ellinaki
  συμφωνείς/διαφωνείς με την άποψή μου ότι τελικά μπορεί να είναι και ωφέλιμη η έκφραση της αγανάκτησης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. @ τσότσος

  Θα συμφωνούσα σε μία ομοιογενή αντίδραση. Το μακρύ και το κοντό του καθενός δεν μπορεί να αποτελεί μοχλό πίεσης προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Όπως έχω ξαναπεί, αν ποτέ δημιουργηθεί κάποια κίνηση με 2-3 (όχι παραπάνω) συγκεκριμένα θεσμικά αιτήματα θα κατέβαινα Σύνταγμα με τη σκηνή μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. o thinks με λίγα λόγια είπε πολλά!. Ποτέ στην Ελλάδα δεν θα ακούσουμε αυτό που είπε ο Ιάπωνας "μου περίσευαν τρόφιμα στο σπίτι και τα έφερα γι' αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη".

  Η αγανάκτηση είναι δευτερογενές συναίσθημα, δηλ. προκύπτει από κάτι που δεν είναι ίδιο γιά όλους. Ακόμα και αυτή την ανομοιογένεια αγανάκτησης κάποιοι την πατρονάρουν (πως ξεφύτρωσαν πανώ?)

  Είναι πάρα πολύ απλό αύριο να γίνουμε πιό αποτελεσματικοί: ας υπογράψει ο καθένας ΕΠΩΝΥΜΑ την απαίτηση του να:
  1. Μειωθούν οι 16 μισθοί της Βουλής σε 12
  2.Να ανακοινωθούν τα ονόματα και η ημερομηνία πρόσληψης ενός εκάστου υπαλλήλου
  3.Να καταργηθούν οι βουλευτικές συντάξεις γιά όσους αποτελούν 2η σύνταξη.
  4. Να καταργηθούν οι αποζημιώσεις για συμμετοχή σε επιτροπές των βουλευτών
  5.Σύγκλιση συντακτικής εθνοσυνελευσης

  κτλ κτλ

  αλλιώς μέχρι τότε θα "αγανακτούμε" ο καθένας για δικούς του λόγους και αποτέλεσμα μηδέν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Αμα θεωρείς τα ουρλιαχτά που προέρχονται από περιχαρακωμένες ιδεολογικές απόψεις εδώ και τόσα χρόνια ως διάλογο.Τότε διαφωνούμε ως προς τον ορισμό του "διαλόγου".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Οσοι ισχυρίζονται ότι το Μνημόνιο απέτυχε προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν εφαρμόστηκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Οι υποστηρικτές του μνημονίου έχουν σαν μόνιμη αιτιολογία, για την αποτυχία της προσπάθειας, ότι ποτέ δεν εφαρμόσθηκε τελικά ή δεν εφαρμόσθηκε ακριβως όπως θα έπρεπε.
  Δεν διερωτάται κανείς μήπως η αποτυχία της εφαρμογής οφείλεται στον αρχικό σχεδιασμό; Μήπως το μνημόνιο ήταν ένα ιδεατό οικονομικό μοντέλο που δεν είχε λάβει υπόψιν του όλους τους σημαντικούς παράγοντες της Ελληνικής οικονομίας; Προσπαθώντας να προσεγγίσει αιτιοκρατικά μια χαοτική κατά βάση κατάσταση έκανε λανθασμένες παραδοχές που ανέτρεψαν όλο το μοντέλο ή το έκαναν ανεφάρμοστο. Δεν έχει νόημα ένα χρόνο μετά να αποδίδουμε την αποτυχία του μνημονίου στη μη εφαρμογή του.
  Το μνημόνιο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα (η διεθνής αξιοπιστία της χώρας έχει καταρρακωθεί) όχι επειδή δεν εφαρμόσθηκε, εφαρμόσθηκε κατά το δυνατόν μέσα στη Ελληνική πραγματικότητα, επειδή δεν ήταν αρκετά μελετημένο για την Ελληνική πραγματικότητα. Η γνώμη μου βέβαια είναι ότι αλλού σκόπευε το μνημόνιο και εκεί επέτυχε, όχι όμως στη διάσωση της Ελλάδας, αλλα αυτή είναι η γνώμη μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. @ Dyer

  Δεν το συνηθίζω, αλλά επειδή βρήκα ένα κείμενο που εκφράζει 100% αυτό που ήθελα να σου απαντήσω, στο παραθέτω σε ατόφιο σε αυτόν εδώ το σύνδεσμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Για όσους συμφωνούν για πιστή εφαρμογή του μνημονίου, δυστυχως οι ίδιες πολιτικές του έχουν ιστορικά αποτύχει (Βλέπε το πείραμα της Αργεντινής http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2010-2011/184-argentina) και δεν θα σχολιάσω παραπέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Όσοι πιστεύουν δογματικά σε πανάκειες και μοναδικές λύσεις- μονοδρόμους, είναι ανόητοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. @Ελληνακι
  Διάβασα με προσοχή Ελληνακι το κείμενο και ομολογώ ότι σε κάποια σημεία, κατά τη γνώμη μου πάντα, είναι ακριβέστατο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αναλώνεται σε μια κάπως αυστηρή εσωτερική κριτική χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του την επίδραση που είχε το μοντέλο της παγκοσμιοποίηση στην άλωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα χρόνια που πέρασαν έπεσαν τα σύνορα σε όλους τους τομείς, δημιουργήθηκε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον πρωτόγνωρο, με πολίτες ανέτοιμους για τέτοιες αλλαγές. Τελικά όλα τα εγγενή ντόπια προβλήματα μεγιστοποιήθηκαν από την διεθνή ομογενοποιήσει που επιχειρεί η παγκοσμιοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε ο πλέον αδύναμος κρίκος (στον ανεπτυγμένο κόσμο) στην κρίση που ξέσπασε. Αν παραβλέψουμε ή ουδετεροποιήσουμε την επίδραση που είχε η παγκοσμιοποίηση με χρήμα, προϊόντα και εργασία στην καθημερινότητά μας θα οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα (όσο είναι δυνατόν να προσδιορίσουμε τα ορθά) για τα αιτία και την θεραπεία τους.
  Προφανώς η τρόικα, ως κατ’ εξοχήν εκφραστές της παγκοσμιοποιήσεις, με το μνημόνιο προτείνουν μέτρα μονόπλευρα, που είναι με απαραίτητα για τα βελτίωση των εσωτερικών προβλημάτων δεν θίγουν όμως ούτε κατ’ ελάχιστον τα συμφέροντα της παγκόσμιας ολιγαρχίας που εξυπηρετείται από την παγκοσμιοποίηση. Και γεννάται το ερώτημα δηλαδή το μνημόνιο επεβλήθη, εν τέλει, για να διορθωθούμε και να σωθούμε;
  Είναι οι τροικανοί βαθιά φιλέλληνες;
  Όχι βέβαια, μεγάλα συμφέροντα θίγονταν από μια άμεση πτώχευση της Ελλάδας και η βλάβη που θα είχαν θα ήταν πολλαπλάσια από την βοήθεια που προσέφεραν. Η σύμβαση του μνημονίου δεν ήταν δίκαια αμφοτεροβαρείς, ούτε βέβαια αποσκοπούσε στην ουσιαστική διάσωσή μας. Με κάθε τρόπο αλλότρια συμφέροντα υπηρετούν.
  Με το μνημόνιο 2 μάλιστα και τις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις οι μάσκες πέφτουν. Πουθενά δεν υπάρχει μια αναπτυξιακή προσπάθεια για το καλό του τόπου , κάτι σαν αυτό που είπε ο επικεφαλής της Allianz Michael Diekmann.
  Βάζω μια τελεία αφού το θέμα δεν εξαντλείται και ίσως κούρασα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. @ Panagiotis

  Η Αργεντινή είχε προσφύγει στο ΔΝΤ. Εμείς έχουμε προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, όπου το ΔΝΤ μειοψηφεί. Άλλες ισορροπίες, άλλες συγκυρίες, άλλοι οικονομικοί συσχετισμοί. Γενικώς καμία σχέση.

  @ rostri

  Εννοείται. Εφόσον υπάρχουν εναλλακτικές.

  @ Dyer

  Καταρχήν να συμφωνήσουμε ότι παρόμοιο εγχείρημα δεν έχει ξαναγίνει. Δηλαδή να δημιουργείται μηχανισμός στήριξης σε κράτος-μέλος της ΕΕ, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ.

  Δεν υπάρχει τίποτα φιλελληνικό ή φιλολαϊκό στην πολιτική της τρόικας. Οι όροι του μνημονίου υπάρχουν προκειμένου (με σειρά προτεραιότητας):
  1) Να προστατευτούν τα συμφέροντα των δανειστών της Ελλάδας.
  2) Να ξεφορτωθούν ελληνικά "τοξικά" ομόλογα οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
  3) Να επιστρέψει η χώρα σε πλεονασματικό προϋπολογισμό, προκειμένου να βγει και πάλι στις αγορές, ομαλοποιώντας την ευρύτερη ευρωπαϊκή κατάσταση.

  Είναι ξεκάθαρο ότι στον συγκεκριμένο δανεισμό δεν υπάρχει κάποιο αλληλέγγυο ή αλτρουϊστικό στοιχείο. Από εκεί και πέρα, εμείς ως χώρα μπορούμε να εκμεταλευτούμε το εξωτερικό know-how για να βελτιώσουμε τα δημοσιονομικά μας, ή να συνεχίσουμε να ελπίζουμε στο μάννα εξ ουρανού που ερχόταν από την Ευρώπη εδώ και τρεις δεκαετίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. dyer
  δήλαδή φταίει το μνημόνιο που δεν εισπράττονται οι φόροι, που το δημόσιο συνεχίζει να σπαταλά, που το Υπουργείο Υγείας είχε πρατήριο χαλιών στη Φιλελλήνων (!) κτλ κτλ

  Το Μνημόνιο είπε απλά ότι γιά να ξεφύγουμε από το πρόβλημα πρέπει να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα, δηλ. έσοδα-έξοδα>0.

  Αυτό σημαίνει έσοδα, όχι σαν τον τύπο που διαμαρτυρόταν για την άυξηση του ΦΠΑ ενώ δεν έκοβε αποδείξεις.

  Εξοδα σημαίνει κόβω τα απίθανα επιδόματα και περικόπτω ότι είναι ζημιογόνο. Έξοδο είναι πχ να ανεβαίνουν 15 γραμμές από Χίλτον μέχρι Γηροκομείο και όχι μία.

  Και αφού δεν τα κάναμε όλα αυτά μας είπαν ότι αν θέλουμε να συνεχίσουμε ναπαίζουμε στο καρέ πρέπει να αυξήσουμε την μπάνκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. @ser
  Δεν είναι αυτό το νόημα του σχολίου μου. Πουθενά δεν αμφισβήτησα τις παθογένειές μας, και όχι μόνο στα οικονομικά. Απλά το μνημόνιο δεν έχει πρόθεση να βελτιωθούμε, θα συμφωνήσω με το Ελληνακι ότι είναι μια αφορμή η κρίση για να αυτοβελτιωθούμε, άλλες είναι οι προθέσεις των τροκανών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Δεν έχω διαβάσει τα υπόλοιπα σχόλια. Απλά θέλω να εκφράσω την απόλυτη δυσαρέσκιά μου για την κίνηση της ΓΕΝΟΠ. Υπάρχουν και διαμαρτυρόμενοι βουλευτές για τις συντάξεις τους. Μήπως πρέπει να κατέβουν και αυτοί. Από την αρχή ορίσαμε ότι δεν θα σηκώνονται διεφθαρμένες σημαίες όπως οι σημαίες των συνδικάτων και των πολιτικών κομμάτων. Όμως ακόμα μερικοί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η πολιτεία μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την αρχοντιά τους. Και νομίζουν ότι οι πράξεις τους μας είναι πολύτιμες είτε αρεστές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...