Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Μερίδια ευθύνης για την οπισθοδρόμηση.


Φαίνεται πως μία νέα μόδα ξεκίνησε μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπεσε ξανά θύμα προπηλακισμού. Οι «αγανακτισμένοι δενπληρωνάδες» και οι «μάχιμοι» επαναστάτες της αριστεράς δεν αποδοκίμασαν ούτε τον κ. Σαμαρά, ούτε τον κ. Καρατζατούμπα, αλλά αυτό δεν θα πρέπει πλέον να εκπλήσσει και κανέναν. Πού ακούστηκε Ελληναράς να «τουφεκάει» Ελληναρά;

Η κοινωνία μας βιώνει μία διάχυτη σύγχυση στα ιδεολογικά ρεύματα και τις απόψεις της, που ασφαλώς οφείλουν να είναι πολιτικοποιημένες τέτοιες εποχές, αλλά όπως όλα δείχνουν, αρνούνται να ξεκολλήσουν από τον συντηρητισμό της οπισθοδρόμησης. Όπως έχω ξαναγράψει, η άνοδος της λαϊκής δεξιάς και η σταδιακή αποσύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων δεν δημιουργούνται μόνο από τις ιδέες και τις πράξεις δεξιών ανθρώπων και πολιτικών χώρων, αλλά και με την γενικότερη «συντηρικοποίηση» ολόκληρης της κοινωνίας, ακόμα και των παραδοσιακά προοδευτικών χώρων της αριστεράς.

Σε αντίθεση με τις επιθυμίες διαφόρων αριστερών δημαγωγών, η οποιουδήποτε είδους επανάσταση δεν γίνεται μόνο με τα νούμερα ανθρώπων που κατεβαίνουν στους δρόμους, ούτε με την συνεχιζόμενη επένδυση στον συναισθηματισμό και τον λαϊκισμό, ούτε εξυμνώντας φασιστικές πρακτικές λεκτικής και σωματικής βίας. Για να γίνει οποιαδήποτε επανάσταση χρειάζονται κυρίως επαναστατημένα μυαλά. Και στον τόπο μας, τα πραγματικά επαναστατημένα μυαλά γίνονται βορρά στις άναρθρες κραυγές και τον παραλογισμό της οχλοκρατίας, του άμεσου συναισθηματισμού και της εύκολης ταμπελοποίησης ιδεών. Γι’ αυτό και τα πραγματικά επαναστατημένα μυαλά, αυτό που φωνάζουν εδώ και δύο χρόνια δεν είναι τα γνωστά κλισέ που ακούμε έναν αιώνα τώρα, αλλά ότι το πραγματικό δίλλημα της σημερινής Ελλάδας είναι μακριά από τους προβληματισμούς των παραδοσιακών πολιτικών χώρων. Θέλουμε να πάμε μπροστά ή να επιστρέψουμε πολλές δεκαετίες πίσω; Ο διαχωρισμός δεξιάς-αριστεράς, πασόκων-νεοδημοκρατών, συριζαίων-λοιπής αριστεράς, κλπ είναι πλέον παρωχημένος και εκτός πραγματικότητας. Μπορεί να μας βολεύουν ως «σωσίβιες λέμβοι» στις εποχές ανασφάλειας και απαισιοδοξίας που ζούμε, αλλά επί του πρακτέου δεν προσφέρουν τίποτα. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι αυτές τις κρίσιμες ημέρες, οι πολιτικάντηδες των δύο μεγάλων κομμάτων ασχολούνται με την πολιτική τους επιβίωση και όχι την επιβίωση της Ελλάδας. Η ψύχωση του κ. Σαμαρά και των δύο μεγάλων αριστερών κομμάτων με τις εκλογές ξεπερνάει κάθε όριο στοιχειώδους λογικής, ενώ τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ προβάλλονται από τα ίδια τα στελέχη του με τρόπο που θεωρούν ότι αφορούν κανέναν.

Λυπάμαι που η περσινές μου ανησυχίες έχουν αρχίσει να επιβεβαιώνονται, όταν στο κίνημα των αγανακτισμένων βρήκαν καταφύγιο οι πλέον συντηρητικές δυνάμεις από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Ακόμα και άνθρωποι, χωρίς καμία διάθεση κομματικοποίησης ή πολιτικής καθοδήγησης, βρέθηκαν τελικά καπελωμένοι από τους γνωστούς συντηρητικούς κύκλους της μεταπολιτευτικής πολιτικής που επενδύει με κάθε τρόπο στην οπισθοδρόμηση, τον φόβο και την εσωστρέφεια. Δεν είναι τυχαίο ότι στο όνομα του αντιμνημονιακού αγώνα συνέπλευσαν τα δύο άκρα της παραδοσιακής δεξιάς και αριστεράς, αλλά και άνθρωποι με ακραίες απόψεις.

Ο χρόνος περνάει, και όπως όλα δείχνουν, θα περάσουμε δύσκολες περιόδους· οικονομικά και θεσμικά. Με την άτακτη κατάρρευση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, η συντήρηση, η οπισθοδρόμηση, η ανάδειξη πεπαλαιωμένων αξιών όπως η Εκκλησία, ο εθνικισμός η ξενοφοβία, ο τυφλός ταξικός διαχωρισμός, και η μοιρολατρεία κάνουν ότι μπορούν για να εδραιωθούν στις νέες συνθήκες. Σε αυτό το παιχνίδι για το μερίδιο επιρροής συμμετέχει σύσσωμη όλη η ελίτ του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Είναι στο χέρι της ίδιας της κοινωνίας να μην του επιτρέψει να εδραιωθεί, απαιτώντας ορθολογικές, ρεαλιστικές και προοδευτικές λύσεις στο όνομα της συλλογικής προσπάθειας. 


4 σχόλια:

 1. Για τους αγανακτησμένους δεν έχω να πω πολλά. Ωστόσο, το μισό σου κείμενο βασίζεται σε δύο περιστατικά με απόσταση χιλιομέτρων και διαφορετικά πρόσωπα. Θα είχες απόλυτο δίκιο για την απουσία φωνών διαμαρτυρίας στο Σαμαρά και το Φύρερ, αν είχαν γύρω τους τα ίδια άτομα που είχε ο Παπούλιας. ή έστω θα είχες δίκιο στο πρώτο σκέλος αν ήταν μία ενιαία ενέργεια όλο αυτό. Δεν είναι έτσι. Ακόμα κι αν τις φωνές τις ξεκίνησαν λίγοι πολίτες (συντεταγμένοι ίσως), κάποιοι άλλοι θα αντιδρούσαν με τον ένα ή άλλο τρόπο, κάτι που δεν έγινε. Φωνές διαμαρτυρίας ακούστηκαν και σε άλλες πόλεις (πχ Θεσσαλονίκη και Πάτρα). Όλο σου το σκεπτικό (α΄ μισό) το στηρίζεις σε δύο περιστατικά, σε δύο μόνο πόλεις. Μάλλον θα έλεγα ότι βιάστηκες να κρίνεις.

  Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος δεν είναι αμέτοχος ευθυνών. Θα μπορούσε αν ήθελα να μιλήσει, αλλά επιλέγει να μην το κάνει ή όταν το κάνει να μιλά μόνο όπως βολεύει τη δημοκρατία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. δε συμφωνώ με τις α;ντιδρασεις, δεν ήξεραν τι ψηφιζαν? είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα ψηφίσουν τώρα ξανά.
  Η νέα επανάσταση είναι η μη-βια, είναι τα επαναστατημένα νέα μυαλά
  όλα τ αλλα , ξέρουν καλα να τα χειρίζονται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ωραίο το κίνητρό σου και η τελευταία παράγραφος-προσευχή, αμήν, αλλά πολύ φοβάμαι ότι (και δεν μιλάω μόνο για το δικό σου κείμενο αλλά για κάμποσα αυτή τη εποχή) πιο ρεαλιστικό θα είναι να δούμε την αλήθεια που έρχεται κατάματα, να αποφασίσουμε ότι αυτός ο εκτροχιασμός τραίνου σε αργή κίνηση δεν πρόκειται να σταματήσει, και να δούμε τι θα κάνουμε, να επιζήσουμε ώστε να μπορέσουμε να πολεμήσουμε μια άλλη μέρα, χρόνια από τώρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και το εάν θα είναι φάρσα ή όχι, μάλλον δε θα αποτρέψει την ύπαρξη θυμάτων, ακόμα και τώρα.

  Οι Έλληνες για μια φορά ακόμα συμπεριφέρονται ασύντακτα και αυτοκτονικά, όπως τα ζόμπι στην ταινία "I am legend" όπου στο τέλος η θεραπεία είχε βρεθεί αλλά ήταν τόσο μεταλλαγμένα που και να τους το έλεγες δεν καταλάβαιναν Χριστό εφόσον εκείνο που τα ένοιαζε ήταν να φάνε ότι είχαν μάθει να τρώνε...

  Θα ήταν πιο δίκαιο όλοι όσοι ανεξαρτήτως προέλευσης, σπουδών ή κοινωνικής θέσης "τα λέγαμε" εδώ και 30 χρόνια ή αναρωτιόμασταν "γιατί στην Ελλάδα δεν..." να δικαιωθούμε και να κληθούμε να αναλάβουμε επιτέλους να σώσουμε τη χώρα πριν ο συνδυασμός ιδεολογικών αριστεροδεξίοστροφων ζόμπι, συνδικαλιστών λωτοφάγων, αδίστακτων πολιτικών και καθαρμάτων επιχειρηματιών στείλει τη χώρα στα τάρταρα.

  Δυστυχώς στην Ιστορία ναι μεν υπήρχε μια δόση δικαιοσύνης αλλά κατόπιν εορτής και αφού οι καταστροφικές δυνάμεις είχαν τελειώσει το όποιο έργο τους. Ήταν περισσότερο μια δύναμη εξισορρόπησης και όχι αποτροπής των μελλούμενων. Ναι, ο Χίτλερ νικήθηκε, αλλά σκεφτείτε τι έγινε ωσότου καταρρεύσει… ποια ήταν λοιπόν η δικαιοσύνη σε ατομικό επίπεδο για κάποιον που έτυχε να γεννηθεί Εβραίος στη Βαρσοβία το 1918 και να μην έχει φύγει από εκεί μέχρι το 1940; Σε πολύ πιο light εκδοχή, ποια είναι η δικαιοσύνη για οποιονδήποτε "τα έλεγε" στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, και τώρα πληρώνει το ίδιο και πολλές φορές περισσότερο με τα καθάρματα που οδήγησαν τη χώρα ως εδώ; Δεν αντιστοιχεί αυτό σε μια πολύ πιο light εκδοχή ομηρίας σε ένα ιδιότυπο Auschwitz νεοΕλληνικής παράνοιας αυτό που μας έτυχε; μα θα μου πείτε "αν δεν του άρεσε ας έφευγε". Μα πολλοί το έκαναν. Και τι έγινε με αυτούς που δεν μπορούσαν να φύγουν που βρέθηκαν ανάμεσα στα παχύδερμα και τους τρωγλοδύτες των "πλατειών;"

  Και δηλαδή τι θα γινόταν αν έσπαγε δυο μάρμαρα παραπάνω στο Σύνταγμα; θα έσωζε τίποτα από αυτό, που καταρρέει; Και τελικά που στο διάολο ακούστηκε αντί να υπάρχει η επανάσταση της αλλαγής να επέρχεται η επανάσταση της στασιμότητας; Ναι, όλοι εμείς που ρωτούσαμε "γιατί στην Ελλάδα δεν..." θα δικαιωθούμε κάποια στιγμή, αλλά φοβάμαι κατόπιν εορτής διότι η κατάσταση έχει πάρει μια τόσο άσχημη τροπή και τους βλέπω όλους να έχουν εκείνο τον ηλίθιο ιδεολογικό αυτισμό που χαρακτήρισε και άλλες σκοτεινές περιόδους της ιστορίας που απλά ελπίζω να μην επέλθει η πλήρης κατάρρευση...

  Και τούτο διότι θεωρώ ότι ούτε η Κίνα, ούτε οι αναδυόμενες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, αλλά ούτε και η Β. Κορέα, ούτε φυσικά οι Αραβικές χώρες αποτελούν καλύτερα πολιτισμικά πρότυπα για εμάς από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ αν αυτές καταρρεύσουν, μην τρελαθούμε...

  Ο Θεός, ο Βούδας, ή ότι άλλο μπορεί να υπάρχει, ας μας βοηθήσει διότι μόνοι μας, και το έχουμε αποδείξει χιλιάδες φορές ως τώρα, ΔΕΝ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...